Marko Dedić iz Brčkog optužen za pokušaj ubistva navijača Crvene zvezde iz Prijedora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Marka Dedića (23) iz Brčkog, jednog od dvojice osumnjičenih za pokušaj ubistva navijača FK Crvena zvezda u junu ove godine.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta on je istovremeno optužen i za krivična djela izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Marka Dedića zbog sumnje da su on i osoba s inicijalima N. B. na magistralnom putu M14.1 Brčko- Bijeljina, 20. juna oko 14.05 sati, pucnjevima iz automatskog oružja na vozila u pokretu drugog pokušali lišiti života.

Sumnja se da su se njih dvojica automobilom kojim je upravljao optuženi, u mjestu Trnjaci, približili koloni vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala za Beograd, nakon čega je N. B. iz automatskog oružja kalašnjikov – puškomitraljez ispalio više metaka u pravcu kolone.

Usljed toga došlo je do oštećenja na oba vozila u koloni, među kojima i do proboja puščanog zrna kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, te nanošenja tjelesnih povreda dvojici maloljetnika iz Prijedora, pri čemu je R. D. probojem metka u predjelu vratne kičme teško povrijeđen.

„Tužilaštvo je u saradnji s Policijom Distrikta provelo brzu, intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenih okončavši je prema Dediću podizanjem optužnice za svega dva i po mjeseca nakon kritičnog događaja“, navode iz Tužilaštva.

Dedić je optužen za krivična djela ubistva u pokušaju, izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, a optužnicu, kojom je istovremeno zatražilo i produženje pritvora prema optuženom zbog opasnosti od bjekstva i straha da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, Tužilaštvo je dostavilo Osnovnom sudu gdje je u cijelosti potvrđena, stoji u saopštenju.

Izvor: Fena – Nezavisne novine

Comments are closed.