Marko Momić oslobođen optužbe

Marko Momić (29) iz Prijedora oslobođen je optužbe za pomaganje u izazivanju opasnosti, odnosno u pomaganju podmetanja eksploziva pod vozilo sugrađanina Gorana Mikanovića.

Presudu je izrekla predsjednik Sudskog vijeća banjolučkog Okružnog suda  Božana Vulić koja je rekla da tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

– Postoje samo indicije iz iskaza svjedoka Borisa Pajića da je Momić učestvovao u planiranju ovog djela, ali nije dokazima potkrijepljeno da je Momić učestvovao u tome, niti da je predao eksplozivnu napravu izvršiocu djela Vanji Vukoviću – rekla je Vulićeva, dodajući da je rješenjem suda ukinut pritvor Momiću.

Momićev advokat Milica Cvijanović rekla je da je zadovoljna presudom.

– Sud i postupajući sudija su donijeli realnu presudu, a sudija je pošteno presudio i sagledao sve činjenice u ovom slučaju – rekla je Cvijanovićeva.

Iz Specijalnog tužilaštva RS koje je i podiglo optužnicu protiv Momića najavili su žalbu na presudu.

Oštećeni u ovom slučaju Mikanović je u vrijeme događaja bio načelnik Odjeljenja za sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga u CJB Banja Luka. Poslije je bio načelnik SJB Prijedor i smijenjen je u januaru.

 

Optužnica

Marka Momića optužnica je teretila da je tokom 2006. godine uzeo eksplozivnu napravu od Nenada Kokanovića kako bi je postavio pod Mikanovićevo vozilo za 500 maraka.

Poslije se predomislio, pa je Kokanović angažovao Vanju Vukovića (22) iz Prijedora koji je od Momića preuzeo napravu i postavio je. Ona je eksplodirala 1. februara 2006. godine.

U ovom slučaju pravosnažno je osuđen Vuković  na dvije i po godine zatvora, dok je svjedok Boris Pajić osuđen na šest mjeseci zatvora zbog lažnog svjedočenja na suđenju Vukoviću.

Pajić je nedavno pobjegao inspektorima u Bihaću, gdje je služio zatvorsku kaznu od tri godine i četiri mjeseca zbog razbojništva i krađe. 

Glas Srpske

Comments are closed.