Mesecima živi na zgarištu

Dusko SoviljDuško Sovilj, izbeglica iz Drvara kome je potkraj februara vatrena stihija u Kafaništu kod Prijedora odnela krov nad glavom, već tri meseca živi na zgarištu. Žali se kako mu je izostala pomoć institucija, a zbog bolesti i male penzije sam nije mogao da uradi ništa.- Videli ste da su noći u aprilu bile hladne. Pa i ceo maj je gotovo isti, a ja još spavam u ovoj olupini prekrivenoj najlonom i samo se molim bogu da ne bude kiše. Nemam novaca da je sam popravljam, a nakon požara sam se tako razboleo da sam pao u postelju – priča Duško s gorčinom zaključujući da nikoga više nije briga za njega.

– Obraćao sam se gradskim vlastima, ali ni od koga ni reči. Tražio sam i nužni smeštaj od Centra za socijalni rad, ali ni tamo ništa. Obraćao sam se na desetak adresa, ali nikakve vajde. Ja sam izbeglica koji nikom ne treba – ogorčen je Duško i napominje da će leto brzo proći, ali da iduću zimu pod najlonom neće moći da pregura.

Dok je svuda oko kuće krš koji je ostao nakon požara, meštani govore da je, ako već nema novca za izgradnju, Sovilj mogao barem da počisti smeće. Komšije strahuju da se u gomili smeća ne nalegu zmije ili neki drugi izvori zaraze, a kažu da je i ružno videti nered svaki put kada otvore prozor.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić kaže da je slučaj Sovilja u nadležnosti Centra za socijalni rad, koji treba da procenu koliko i kako se može ukazati pomoć u ovakvim slučajevima. U prijedorskom Centru za socijalni rad ističu da penzioneri ne mogu ostvariti pravo na novčanu pomoć po Zakonu o socijalnoj zaštiti, a stambeno zbrinjavanje izbeglica i raseljenih lica je u nadležnosti ministarstva za izbegla i raseljena lica. Međutim, kada se radi o vanrednim okolnostima, poput požara koji se desio Dušku Sovilju, Centar interveniše sa jednokratnom pomoći, saznajemo od nadležnih u ovoj ustanovi.

Dragana Kovačević, rukovodilac Odseka ministarstva za izbegla i raseljena lica u Prijedoru, kaže da je Sovilj onog momenta kada je dobio besplatno plac i kada je izgradio kuću izgubio sva prava u ovom odseku.

Sovilj nam se usmeno obratio za pomoć, nakon požara, međutim, on više nema pravo na alternativni smeštaj – rekla je Kovačevićeva.

Izvor: EuroBlic

Comments are closed.