Milorad Milaković 5 godina odoleva policiji: Gde je nestao „krajiški kralj prostitucije“

Kontroverzni prijedorski biznismen Milorad Milaković (63), za kojim je MUP RS pre više od pet godina raspisao centralnu poternicu zbog bekstva iz banjalučkog zatvora, još je na slobodi!

Za nekadašnjim vlasnikom lanca noćnih klubova u okolini Prijedora i „nekrunisanim krajiškim kraljem prostitucije“ poternica je raspisana 8. avgusta 2007. godine, kada se nije vratio sa zatvorskog dopusta u Kazneno-popravni zavod „Tunjice Banjaluka“, gde je odležao trećinu kazne.

– Centralna poternica za Milakovićem još je na snazi, ali on do danas uspešno odoleva hapšenju i mi nemamo nikakvih novih informacija o tome gde se sada nalazi – kažu za Press nedelje u Ministarstvu pravde RS.

Istu informaciju dobili smo i u policiji, gde tvrde da lokacija gde Milaković trenutno živi ni njima nije poznata.

– Postojale su priče da se on nalazi u Srbiji, Crnoj Gori, pa čak i u Rusiji, ali na osnovu svih provera Milaković nije lociran i potraga za njim još traje – ističu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, čiji pripadnici su 2003. godine uhapsili kontroverznog prijedorskog kralja prostitucije.

Dobio devet godina
Milakovića je Sud BiH u martu 2004. godine osudio na devet godina zatvora zbog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i navođenja na prostituciju. Po Zakonu o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, nekadašnjem kralju prostitucije od 1. do 6. avgusta 2007. godine odobreno je redovno korišćenje slobodnih dana. Dopust je dobio nakon što je odležao potrebnu trećinu kazne, uz pozitivnu ocenu vladanja i ponašanja. Pošto se nije vratio u zatvor, uprava KPZ „Banjaluka“ je izdao nalog policiji RS, koja je 7. avgusta iste godine za njim raspisala centralnu poternicu.

– Nakon izdržavanja trećine kazne stakao je zakonske uslove za korišćenje povlastica, odnosno povremenih izlazaka iz zatvora, na osnovu čega je i uspeo da pobegne. Ćeliju je napustio zbog odlaska na sahranu svoje supruge koja je preminula 5. avgusta 2007. godine, ali se više nikada nije vratio na odslužanje kazne – objasnili su u Ministarstvu pravde RS.

Milorad Milaković prozvan je krajiškim kraljem prostitucije i trgovine ženama jer je krajem 20. i početkom 21. veka bio vlasnik prijedorskog hotela „Šervud“, kao i noćnih klubova „Maskarada“, „Krejzi hors 1“, „Krejzi hors 2“ i „El Paradizo“. Za pet godina, preciznije u periodu od 1999. do 2003. godine, koliko se bavio ovim poslom, kroz njegov hotel i noćne barove prošlo je oko 200 devojaka s područja Moldavije, Mađarske, Rumunije i Rusije.

Milaković je uhapšen početkom maja 2003. godine u akciji Specijalne policije MUP-a RS, zajedno sa svojim saradnicima. Tokom sudskog procesa, naredne godine, on je za organizovani kriminal i trgovinu ljudima osuđen na devet godina robije, dok je njegov poslovni partner Darko Gnjatović dobio tri i po, a Ilija Gavranović tri godine zatvora. Milakovićeva kćerka Sanja Milaković, za ista krivična dela dobila je četiri godine uslovne kazne, a pokojna supruga Milka, prema zvaničnim informacijama, bila je u bekstvu. Od pokretanja istrage, u bekstvu su i Miloradovi sinovi, Saša i Slaviša, te još četvorica saradnika kojima nikada nije suđeno.

Videli ga u Rusiji…
Prijedorčani pričaju da Milakovićevi sinovi žive na relaciji Srbija – Crna Gora, gde je Milorad imao dobre veze u kriminalnom podzemlju. Oni, navodno, u Novom Sadu poseduju određene nekretnine i firme, koje se vode na imena dugih osoba.

Istovremeno, porodična kuća Milakovića u Prijedoru danas je na prodaju i u njoj trenutno niko ne živi, a njegov nekadašnji luksuzni hotel „Šervud“ danas je poznata Diskoteka „Ex Yu“. Upravo taj prostor, Milakovići su, navodno, zamenili sa kontroverznim biznismenom iz Beograda, koji je diskoteku dao u najam švajcarskom biznismenu čiji su koreni iz Gomionice kod Prijedora.

Što se tiče glavnog aktera priče, prema nekim informacijama on se sklonio u Rusiju, ali je jedno vreme, navodno, viđan i u Srbiji. U svakom slučaju, više od pet godina bezuspešne potere za bivšim „krajiškim kraljem prostitucije“ potvrđuje činjenicu da je Milorad Milaković još moćan i zaštićen i da je svojim ranijim kriminalnim poslovima, za koje je i osuđen, očigledno, stekao jako dobre veze.

Zarađivao i u zatvoru
Prema saznanjima Pressa RS, Milaković je u vreme služenja kazne u KPZ „Tunjice Banjaluka“ bio „uzoran robijaš“ i bio je zadužen za zatvorsku kantinu. Njegova snalažljivost i na robiji je došla do izražaja, jer je prema nekim informacijama i iza brave uspevao da zarađuje pozamašne svote novca.

Prema tvrdnjama njegovih zatvorskih prijatelja, Milaković je za vreme robijanja osuđenicima nabavljao i „masno“ naplaćivao hranu koja se nije mogla naći na klasičnom zatvorskom meniju.

Press RS

Comments are closed.