Mještani prelaze preko ruševnog mosta

Most preko rijeke Sane u mjestu Žeger kod Prijedora, koji je već dugo devastiran i u ruševnom stanju, još nije saniran, iako je neophodan mještanima i moraju njim svakodnevno da prolaze.

Nadležni su prije nekoliko godina preko njega zabranili prolazak automobila i kamiona i postavili znakove upozorenja, ali mještani prelaze pješke preko mosta koji im je praktično i jedina komunikacija s magistralnim putem Prijedor – Sanski Most. Oštećeni žegerski most, po kojem su golim okom vidljive brojne pukotine, spaja lijevu i desnu obalu Sane.

Žitelji sela koji žive na desnoj obali tvrde da su nadležne upozoravali na opasnost kojima su izloženi.

Zinaida Karupović, mještanka Gomjenice, tvrdi da je zbog tog mosta kucala na brojna vrata i tražila mogućnost da ovaj prelaz bude popravljen kako bi bio upotrebljiv za saobraćaj i bezbjedan za prelazak ljudi.

„Najmanje četiri godine tražim pravdu u ime mještana kojima je most jedina komunikacija s ostakom svijeta. Bilo je puno obećanja, uglavnom tokom izbornih kampanja, ali istinski se nije ništa uradilo“, govori Karupovićeva.

Sabahudin Musić iz Gomjenice tvrdi da su mještani sami urgirali da nadležni bar postave željezne šipke kako bi bili spriječeni oni koji automobilom zalutaju, pa krenu da pređe most.

„Željezne šipke su postavljene u visini od dva metra, ali i danas ima slučajeva da se ovdje i pored znakova upozorenja moramo organizovati, kako bismo zaustavili vozače automobila, traktora i kamiona da pređu preko opasnog prelaza. To bi za njih bio koban prelazak, jer i sami dok pješice prelazimo preko ovog mosta strahujemo za vlastitu bezbjednost. Brinemo za djecu koja most moraju preći kako bi došli do škola na drugoj obali“, kaže Musić.

Karupovićeva se nada da će mještanima koji žive s lijeve i desne obale Sane ipak neko pomoći.

„Problema, pored nas, žitelja Gomjenice, koji zbog mosta s automobilima moramo kružiti i četiri kilometra više kako bismo izašli na glavni put, imaju i mještani koji žive u selima na lijevoj obali. Oni svoja imanja i njive ne mogu da obrađuju i obnove jer nemaju sigurnog prelaza preko rijeke Sane“, priča Karupovićeva.

Drago Tadić, načelnik prijedorskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, potvrdio je da je most preko rijeke Sane, koji je izgrađen prije 44 godine, u veoma lošem stanju.

„Lokalna zajednica je u tri navrata pokušala da dijelom sanira most, ali bezuspješno, jer je potrebno obezbijediti potpunu rekonstrukciju, za šta je, prema projektu sanacije, potrebno izdvojiti 200.000 KM. Radi se o izgradnji praktično novog mosta rešetkastog tipa, s već postojećim nosačima, čija bi nosivost iznosila 3,5 tone. To znači da bi tim prelazom mogli da saobraćaju putnički automobili i kamioni nosivosti do 3,5 tone i naravno žitelji koji sad očito imaju problema“, navodi Tadić.

On poziva žitelje na tom području prijedorske opštine na razumijevanje jer se opštinska kasa nedovoljno puni.

„Zato smo ovim projektom aplicirali na više adresa i tražimo sredstva od resornih ministarstva. Očekujemo da ćemo u ovoj godini uz razumijevanje nadležnih dobiti bar dio potrebnih sredstva kako bismo krenuli u kompletnu sanaciju mosta kod Žegera“, ističe Tadić.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.