Na intervenciji zatekli kolegu koji je penzionisan prije njihovog rođenja [video]

Prijedorski vatrogasci na jednoj intervenciji upoznali su kolegu koji je penzionisan prije njihovog rođenja.

Gasili smo manji požar u jednoj kući u naselju Puharska. Osim nas i policije, okupili su se i mještani, a među njima i komšija za kojeg se ispostavilo da nam je bivši kolega. Kako je u pitanju stariji čovjek, drugi su mu govorili da se skloni, a oni koji ga poznaju da neće jer se ne boji vatre. Kako će se bojati vatre, ako je penziju zaradio kao vatrogasac, ispričao je danas vođa grupe vatrogasac Mario Radinović.

Radinović je naveo da je riječ o Rasimu Omanoviću koji ima 89 godina i penzionisan je 1969. godine.

– Na toj intervenciji bilo nas je petorica. Išli smo s dva vozila, jer su ulice uske, pa smo se bojali da kamion neće moći proći. Ja sam najstariji, a rođen sam pet godina nakon što je Rasim penzionisan. Od mlađih, tu su bili kolege koji su rođeni i devedesetih – smije se Mario.

Po povratku sa intervencije, Radinović je potražio ime bivšeg kolege u arhivama i pronašao je jednu staru skriptu koju je pokojni komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Rajko Mršić sastavljao povodom jednog od jubileja vatrogastva u Prijedoru i čime se koristio i Muzej Kozare u pripremi monografije o prijedorskim vatrogascima.

– Kaže da je penzionisan 1969. i da ima 89 godiina. Ako je 1931. godište, moguće je da otišao u penziju 1969. ako je imao benefciran staž, ako je nosilac spomenice ili ako je u pitanju invaliditet. Uglavnom, vitalan je, dotrčao je na intervenciju, zagledao kamion, zagledao opremu – dodao je Radinović.

On je podsjetio da će 12. februara iduće godine biti navršeno 60 godina postojanja Profesionalne vatrogasne jedinice Prijedor, a da je Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano 1883. godine.

– Bilo kako bilo, naš najstariji kolega, rođen 1965. godine, koji trenutno radi imao je četiri godine kad se vatrogasac Omanović penzionisao, a velika većina svih nas koji radimo na terenu nismo bili ni rođeni kad je on okončao svoj staž vatrogasca. Najmlađi kolega je 1996. godište – naveo je Mario.

Na spisku članova Vatrogasnog društva Prijedor u periodu od 1948. do 1961. godine na 123. mjestu nalazi se ime Rasima Omanovića.

Snimak intervencije na kući u kojoj je izbio požar, a na kojem se vidi i penzionisani vatrogasac dostupan je na Fejsbuk stranici i Jutjub kanalu Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor i do sada ima blizu 6.500 pregleda.

Izvor: SRNA – SrpskaInfo.com

Comments are closed.