Na pružnom prelazu „trinaesta“ sedam lica izgubilo život u protekle dvije decnije

20160104125514_346137

Na pružnom prelazu „trinaesta“ u prijedorskom naselju Raškovac za proteklih 21 godinu u sudarima vozova i putničkih automobila živote je izgubilo sedam lica.

Iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Prijedor danas je saopšteno da je od 1. januara 1995. godine do 31. decembra 2015. godine na ovom pružnom prelazu bilo osam saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica u kojima je došlo do sudara voza i putničkih automobila.

„Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda tri su saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima. Dva lica smrtno su stradala 2006. godine i jedno lice 2013. godine“, navodi se u saopštenju.

Jedna saobraćajna nezgoda bila je sa dva teže povrijeđena lica, a šest saobraćajnih nezgoda sa šest lakše povrijeđenih lica.

U subotu, 2. januara, na prelazu „trinaesta“ u sudaru voza i „audija“ život su izgubila četiri lica – na licu mjesta poginuli su R.V. /41/ i suvozač D.V. /38/, dok su majka E.A. /37/ i njen devetogodišnji sin podlegli zadobijenim povredama.

U Javnom preduzeću „Putevi Republike Srpske“, navode da će radovi na rješavanju problema raskrsnice magistralnog puta M4 i lokalnih puteva u Prijedoru, kao i proširenju dijela puta M4, u blizini pružnog prelaza „trinaesta“, počeće čim se vremenske prilike stabilizuju i dozvole mašinama da izađu na gradilište, rečeno je

U ovom preduzeću napominju da su sa gradom Prijedorom i Javnim preduzećem „Željeznice Republike Srpske“ potpisali Sporazum o saradnji za rješavanje problema na pružnom prelazu u Prijedoru na kojem je tokom vikenda poginulo četvoro lica.

Prema projektu iz tog sporazuma, obaveze „Puteva Republike Srpske“ na magistralnom putu M4 su da se formira traka za lijeva skretanja iz pravca Banjaluke sa dovoljnom dužinom akumulacije vozila, da se dogradi traka za desna skretanja iz pravca Novog Grada prema pružnom prelazu, te da se dogradi traka za ubrzanje iz pravca pružnog prelaza prema Banjaluci.

„Sporazumom je predviđeno da grad Prijedor radi na uređenju lokalnih puteva u skladu sa projektom dokumentacijom, a obaveza `Željeznica Republike Srpske` je uređenje svjetlosne signalizacije i rampi sa polubranicima“, navode iz „Puteva“.

Za radove, procijenjene vrijednosti oko 300.000 KM, urađena je projektna dokumentacija i postoji odobrenje za građanje.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.