Na ulicama sve više prosjaka

Ono što lokalnu vlast u Prijedoru zabrinjava posljednjih mjeseci jeste pojava velikog broja prosjaka na ulicama grada. Prema riječima komandira policijske stanice Prijedor dva Zorana Inđića, prosjačenje je bezbjednosni, ali i opštedruštveni problem.

Inđić, koji je i član Foruma za bezbjednost građana, potvrdio je da je prijedorska policija evidentirala više lica koja se bave prosjačenjem, kao i onih koji to organizuju. Kaže da većina nema ličnih dokumenata.

– Uglavnom su to romska djeca, ali ima i odraslih i djece drugih nacionalnosti. Ta lica nemaju stalno mjesto boravka, a uglavnom ovdje dolaze sa prostora Bihaća, Sanskog Mosta, Tuzle, Doboja i Zenice – tvrdi Inđić. Ističe da policija redovno legitimiše takva lica, uručuje prekršajne prijave i prosljeđuje nadležnim sudskim organima, ali se oni ubrzo ponovo pojavljuju na ulicama.

– Ovaj problem se mora sistemski riješiti, jer na ulicama su i beskućnici i duševni bolesnici. Njihovo ponašanje je često nepredvidivo, a takva lica mogu da budu opasna po okolinu – rekao je Inđić i dodao da postoje indicije da se radi o organizovanom prosjačenju, da neko djecom i invalidnim licima manipuliše radi sticanja određene dobiti.

Predsjednik prijedorskog Udruženja Roma Ramo Salešević kaže da domaći Romi ne prose i da su oni protiv toga.

Julija Isenović, Romkinja iz Prijedora koja ima šestoro djece, kaže da njena porodica živi od socijalne pomoći koju dobija za djecu i od toga što njen muž zaradi prodajući staro gvožđe.

– Ja ne prosim, već živim u kontejneru, gdje je preko dana nemoguća vrućina i ima žohara, tako da sam sa djecom na ulici, pa mi onako usput poneko i pomogne, ali nikad ne tražim – kaže ona.

U prijedorskom Centru za socijalni rad ističu da je zbrinuta većina socijalno ugroženih lica, među kojima su i Romi.

– Obezbijeđen im je smještaj u Romskoj kući, zdravstvena zaštita, kućna njega, novčana pomoć, kao i udžbenici za školu – potvrđuju u Centru za socijalni rad.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.