Našli zmije duge dva metra

Prijedorski ronioci su tokom ronjenja u rijeci Uni kod sela Dobrljin, smještenog između Novog Grada/Bosanskog Novog i Kostajnice, našli dvije zmije dugačke oko dva metra i neobične debljine.

Potvrdio je to Radenko Petrić, komandir Jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom, koja djeluje u sastavu Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

„Mi smo navikli da se prilikom ronjenja suočavamo sa zmijama, ali sa poznatim vrstama zmija koje se mogu naći u vodi. Ovo je bila prava najezda krupnih vodenih zmija koje su u pješčanom dnu ostavljale tragove kao da je tuda prolazila traktorska guma, a ne vodena stvorenja“, govori Petrić.

On kaže da su nakon susreta sa ogromnim zmijama ronioci brzo napustili teren.

„Nikada u životu nismo vidjeli tako ogromne zmije u vodi. Morali smo radi lične bezbjednosti odustati od daljeg pretraživanja korita rijeke Une i vratiti se u Prijedor“, navodi Petrić.

On tvrdi da i u Sani kod Prijedora ima dosta zmija, ali da se radi o uobičajenim vrstama kao što su bjelouške i šareni smuk.

„To svakako nisu opasne zmije, ali ipak kupače kojih je ovih dana na Sani veliki broj upozoravamo na oprez prilikom ulaska u vodu“, naglašava Petrić.

Zasad u Prijedoru nadležnim medicinskim služabama nisu prijavljeni slučajevi pacijenata koje su ugrizle zmije. Nadležni apeluju da se bez obzira na to o kojoj vrsti zmijskog ugriza je riječ, pacijenti odmah jave ljekaru kako bi primili određenu dozu seruma protiv zmijskog otrova, koga ima u dovoljnim količinama u medicinskim ustanovama u Prijedoru.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.