Nastavljeno suđenje za zločin na Korićanskim stjenama

Iznošenjem završnih riječi pred Sudom BiH, danas je nastavljeno suđenje petorici optuženih za učešće u ubistvu oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić u avgustu 1992. godine.
Odbrana Saše Zečevića je u završnoj riječi istakla da optuženi nije 21. avgusta 1992. bio u konvoju koji je iz Prijedora krenuo prema Travniku, niti je učestvovao u izdvajanju i ubistvu civila na Korićanskim stijenama.
Branilac Radovan Stanić ocijenio je kontradiktornim iskaze svjedoka koji su rekli suprotno, prenosi Birn.
On je istakao da je Zečević na saslušanju po hapšenju u julu 2009. u Tužilaštvu BiH naveo da 21. augusta 1992. nije bio u pratnji konvoja u kojem je bilo više od hiljadu civila, i da nije imao alibi za taj dan.
“Rekao je da ne zna gdje je bio. Naveo je da je dan poslije, 22. avgusta, bio na asanaciji terena na Korićanskim stijenama. Neobjektivno je zahtijevati od bilo koga da kaže gdje je i s kim je bio prije 17 godina”, ocijenio je Stanić.
Zečević je zajedno sa Radoslavom Kneževićem, Petrom Čivčićem, Brankom Topolom i Marinkom Ljepojom optužen za učešće u ubistvu oko 200 muškaraca izdvojenih iz konvoja koje je počinjeno na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.
Prema navodima optužnice, Čivčić, Zečević, Ljepoja i Knežević su bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok je Topola bio stražar u logoru u Trnopolju.
Stanić se posebno osvrnuo na svjedočenja pripadnika Interventnog voda koji su priznali krivicu za zločin na Korićanskim stijenama.
“Četić je osoba s kriminalnom prošlošću, pet puta je ranije osuđivan. Osoba je koja će izmisliti priču koja se od njega zahtijeva. Izjava svjedoka Četića je unaprijed dogovorena”, naveo je branilac.
Ljubiša Četić, koji je osuđen na 13 godina zatvora, svjedočio je na poziv Zečevićeve odbrane. Dok ga je ispitivao branilac Stanić, on nije govorio o učešću Zečevića u ubistvima na Korićanskim stijenama, ali jeste kada ga je ispitivala tužilac Slavica Terzić.
Branilac je istakao da se iskazi Gordana Đurića, koji je nakon priznanja krivice osuđen na osam godina zatvora, i zaštićenog svjedoka KA-1 u bitnim stvarima razlikuju.
Stanić je napomenuo da je Đurić rekao da je neposredno nakon ubistava vidio Zečevića sa nekoliko pripadnika Interventnog voda i da se nalazio 20 metara niže od mjesta na kojem su izvršene likvidacije, dok je KA-1 je naveo da se njegov autobus pokvario u putu, i da je ušao u autobus koji se vraćao,a u kojem je zatekao Đurića i nekoliko pripadnika Interventnog voda.
Branilac Stanić nastaviće sutra izlaganje završne riječi.
SRNA

Comments are closed.