Novi vandalizam u Prijedoru: Atak na spomenik kulture

Na rodnoj kući narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića i svjetski čuvenog vajara Sretena Stojanovića u Prijedoru, koja predstavlja spomenik kulture, nepoznati počinilac uništio je jedan zaštitni lim na prozoru.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da se radi o zanemarljivo maloj materijalnoj šteti, ali da je velika moralna šteta što se neko drznuo da dira spomenik kulture, pogotovo kada se zna da je u pitanju časna porodica Stojanović kojom se Prijedor ponosi.

„Kao muzejski radnik, apelujem da se ne dira ono što kultura uspijeva teškom mukom da sačuva i da predstavi svakom ko dođe u ovaj grad“, poručio je Radivojac, ističući da se dugo čekalo na ovu spomen kuću koja je dobila krov 1989. godine, a obnovljena i uređena 2007. godine.

On je podsjetio da je prije ti godine na Gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru sa porodične grobnice porodice Stojanović ukraden bronzani medaljon sa likom Sretenove i Mladenove majke, popadije Jovanke.

„Ni to nije bila velika materijalna šteta. Odlijevanje novog medaljona u Beogradu koštalo je nekoliko stotina maraka, ali više to boli i nas, a pogotovo članove porodice Stojanović koji su ovom gradu povjerili svoju imovinu da čuvamo i baštinimo“, naglasio je Radivojac.

On je dodao da je znak povjerenja članova porodice Stojanović prema gradu Prijedoru i činjenica da je sinovac Mladena Stojanovića ekshumirao svoga oca iz grobnice u Banjaluci i njegove zemne ostatke prenio u porodičnu grobnicu u našem gradu.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.