Okolnosti smrti novorođenčeta u Hambarinama kod Prijedora i dalje nejasne

Okolnosti smrti tek rođene bebe, koja je prošle sedmice pronađena u šumi u Hambarinama, kod Prijedora, zasad nisu jasne, kao ni to da li će majka Radenka Džananović (37), inače medicinski tehničar, biti osumnjičena za ubistvo novorođenčeta.

CJB Banjaluka je saopštio da je Džananovićeva, koja već ima sedmoro djece, osumnjičena da je nakon poroda ugušila svoju bebu, no Željko Karan, specijalista sudske medicine, nakon obavljene obdukcije tvrdi da beba nije ubijena, niti ugušena, već da je smrt bebe nastupila usljed zapuštanja.

Konačna odluka je ipak na Okružnom tužilaštvu Banjaluka, koje rukovodi istragom, ali ta odluka će biti poznata nakon što Tužilaštvo dobije nalaz obdukcije.

Maja Đaković-Vidović, portparol Tužilaštva, objasnila je da je tužilac Gordana Mijatović obaviještena o slučaju iz Hambarina, te da će odluku o kojem krivičnom djelu se radi donijeti nakon što se upozna sa nalazom obdukcije.

Dževad Džananović, Radenkin suprug, tvrdi da mu je supruga rekla da je imala spontani pobačaj u trećem mjesecu trudnoće.

„Znam da mi je supruga rekla da je na njivi imala pobačaj, te da je po dolasku pred kuću pala u nesvijest i da sam je odvezao u bolnicu. Znam da nisam primijetio stomak kod svoje supruge, a uveče liježem pored nje i morao sam ga primijetiti“, kazao je Džananović.

Dodao je kako je vidio „neke komadiće ploda“, koje je pokupio u jednu kantu, a koju je na zahtjev predao policiji.

„Nemam ništa protiv djece, gdje ima mjesta za sedmoro, ima i za osmo. Supruga i ja smo u braku već 18 godina, koliko nam ima i najstarija kćerka, i školujemo osim nje još petoro djece, dok najmlađe ima tek dvije godine“, ispričao je Džananović „Nezavisnim“.

Međutim, tokom obdukcije utvrđeno je da je umrla beba, inače muškog pola, bila teška blizu četiri kilograma, te da nema govora o spontanom pobačaju.

„Žena nije ubila dijete u smislu da ga je ugušila. Ovdje se radi o zapuštanju djeteta i porođaju u neregularnim uslovima. Obdukcijom je utvrđeno da je beba imala 3.740 grama i da pupčanik nije uredno bio podvezan“, objasnio je Karan.

Iz CJB Banjaluka su saopštili da je čitav slučaj okvalifikovan kao ubistvo novorođenčeta, a krunski dokaz bilo je mišljenje patologa iz Prijedora, koji je u svom nalazu napisao, citiramo:
„Najvjerovatnije se radilo o novorođenčetu koje je bilo sposobno za vanmaterični život, ali koje je upotrebom sile, neposredno nakon poroda, ugušeno.“

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, podsjeća da je čitav slučaj policiji prijavljen još 30. novembra ove godine oko 12.45.

„Ljekari Opšte bolnice u Prijedoru obavijestili su policiju da je na Odjel ginekologije 29. novembra u poslijepodnevnim časovima primljena pacijentkinja R.DŽ. u životno ugroženom stanju. Navedeno je i da je pregledom utvrđeno da je pacijentkinja bila u postporođajnom stanju“, navela je portparol CJB Banjaluka.

Policija je tokom istrage u blizini porodične kuće Džananovića pronašla ugruške krvi nastale nakon porođaja.
Obavljen je i razgovor sa Džananovićevom, koja je inspektorima izjavila da se 29. novembra porodila, te da je novorođenče prekrila lišćem i granama, nakon čega se vratila kući.

Markanovićeva je dodala da policija nastavlja rad na dokazivanju krivičnog djela ubistvo djeteta pri porođaju, te da će nakon svega biti podnesen izvještaj protiv osumnjičene banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Tekst i foto – Nezavisne novine
Foto – Glas Srpske

Comments are closed.