Opljačkana dva hrama

Lopovi i vandali su u dva dana na području Prijedora oštetili i opljačkali dva pravoslavna hrama, odakle su ukrali manju količinu novca.

Riječ je o crkvama svetog proroka Ilije u prijedorskom prigradskom naselju Urije i o pravoslavnom hramu svetih apostola Petra i Pavla u povratničkom selu Petrovo/Ćela.

Prema riječima prijedorskog protojereja i crkvenog starješine Ranka Maletića, u crkvu svetog proroka Ilije lopovi su provalili u ponedjeljak naveče.

„U hram su ušli sa bočne strane na kojoj su najvjerovatnije pajserom provalili crkvena vrata. Iz crkvene kase sa dobrovoljnim prilozima građana odnijeli su manju količinu novca“, rekao je protojerej Maletić.

Kako se saznaje, lopovi u toj crkvi nisu oskrnavili crkvene predmete, što je potvrdio i služitelj u hramu Goran Ličina, koji je juče o pljački u toj crkvi obavijestio policiju.

Paroh crkve svetih apostola Petra i Pavla u naselju Petrovo/Ćela Ðorđe Šebez rekao je da su u taj hram lopovi i vandali provalili u nedjelju naveče prethodno obivši južna bočna vrata na crkvi.

„Tom prilikom potpuno su oštetili crkvena vrata i cjelivajuću ikonu u oltaru, a iz hrama su ukrali 50 KM, koje su prikupljene prodajom svijeća“, rekao je paroh Šebez.

On je istakao da im je obijanjem vrata nanesena šteta od 500 KM.

Paroh Šebez je istakao da je ta crkva često na meti vandala, koji su tokom prošle godine nekoliko puta provaljivali i skrnavili taj vjerski objekat i sa njega skidali i skupe bakarne okapnice.

U prijedorskoj crkvenoj opštini tvrde da su u posljednjih 10 dana evidentirane provale u šest crkava.

Osim pravoslavnih hramova u Petrovu/Ćeli i na Urijama, obijene su i pokradene i crkve u prijedorskim selima Rakelići, Trnopolje, Veliko Palančište i Svodna.

Kako se saznaje, prijedorska policija je započela opsežnu istragu u vezi s učestalim pljačkama prijedorskih pravoslavnih objekata.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.