Oslobođen optužbe za ubistvo: Krkiću 10 mjeseci za neovlašteno posjedovanje oružja

Foto: D. Pozderović

Foto: D. Pozderović

Okružni sud u Banjaluci oslobodobio je Zikriju Krkića (42) optužbe za ubistvo Almira Redžića i Muharema Balića, povratnika u Trnopolje kod Prijedora, koji su rafalima iz automatske puške izrešetani na Bajram prošle godine.

Presudu je izrekla predsjednica sudskog vijeća Olga Pantić, koja je navela da tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da je Krkić kriv za djelo koje mu je stavljeno na teret. Ipak Krkić je oglašen krivim za neovlašteno posjedovanje oružja za šta mu je izrečena kazna od deset mjeseci zatvora.

Zločin se dogodio 28. jula prošle godine oko 23 časa u bifeu „San“ u Trnopolju. U optužnici se navodilo da je motiv ubistva bila navodna osveta Redžiću sa kojim se Krkić ranije sudario automobilom. Tom prilikom navodno je došlo do svađe u kojoj je palo dosta teških riječi, a Krkić je nakon svega poručio Redžiću da se na tome neće završiti.

zikrija-krkic02

Suđenje je počelo 2. marta ove godine, a krunski dokaz tužilaštva u ovom predmetu bile su izjave nekolicine svjedoka, kao i čaure. Vještačenjem je utvrđeno da čaure, koje su pronađene na mjestu ubistva, ispaljene iz istog oružja kao i čaure koje su pronađene u dvorištu Krkićeve kuće. Međutim, puška iz koje su te čaure ispaljene i kojom je zločin počinjen tokom istrage nije pronađena i ona se uopšte nije pojavila u dokazima tužilaštva, ali je pronađeno drugo oružje za koje Krkić nije imao dozvolu.

Zanimljivo je da to oružje uopšte nije vještačeno, ali su rađena vještačenja automatske puške i „papovke“ koje je policiji dobrovoljno predao svjedok tužilaštva i vlasnik bifea „San“ Irfan Redžić. Upravo je on otkrio tijela ubijenih, a u sudu je ispričao da je čak privođen i poligrafski ispitivan zbog ovog slučaja. Na njegovim rukama otkriveni su i tragovi baruta, što je objasnio time da je dirao kvaku na vratima kafića i naslanjao se na sto kada je ušao u kafić da vidi šta se dogodilo.

Inače na mjestu zločina pronađeno je 12 čaura, od čega je devet poslato u Zavod za sudsku medicinu RS kako bi se utvrdilo da li na njima ima bioloških, odnosno DNK tragova. Međutim, tužilaštvo tu analizu nije uvrstilo među dokaze, ali je to učinila odbrana i ispostavilo se da na njima nije bilo Krkićevog DNK traga.

Autor: Ognjen Matavulj – Press RS

Comments are closed.