Osumnjičeni da su oštetili firmu za 245.000 KM

Prijedorska policija podnijela je juče izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Slobodana Medića, direktora Drvne industrije AD „Jela“ iz Kozarca, i Mladena Jelače, predsjednika Upravnog odbora u firmi „Jela“ i aktuelnog direktora „ArcelorMittala“ iz Prijedora, zbog zloupotrebe teške 245.000 maraka, potvrđeno je juče „Nezavisnim“.

Medić i Jelača osumnjičeni su da su nizom nezakonitih radnji i prodajom zemljišta za navedeni iznos oštetili firmu „Jela“ iz Kozarca.

Radomir Dukić, vršilac dužnosti načelnika SJB Prijedor, potvrdio je juče da je izvještaj podnesen protiv rukovodilaca prijedorske Drvne industrije, odnosno S.M., direktora DI „Jela“, i M.J., predsjednika UO ove firme.

„Oni su, prema našim saznanjima i pokrenutim istražnim radnjama, u periodu od 2002. do 2006. godine organizovali prodaju zemljišta preduzeća, ali i prodaju sekundarnih i otpadnih sirovina koje su u vlasništvu ‘Jele’, bez saglasnosti i odobrenja Skupštine akcionara preduzeća, čime su oštetili firmu za 245.359 KM“, pojasnio je Dukić.

On je dodao da je policija u ovom slučaju pokrenula detaljnu istragu još prije dva mjeseca i to na zahtjev Sindikalne organizacije DI „Jela“, čiji su radnici o svemu obavijestili i nadležne inspekcije sumnjajući da je u njihovoj firmi na sceni očit primjer privrednog kriminala.

„Očekujemo dalju saradnju sa Tužilaštvom i njegovim nadležnim odjeljenjem, kako bi se na njihov zahtjev dopunio izvještaj policije koji im je proslijeđen“, naveo je Dukić.

Slobodan Medić, direktor AD „Jela“ u Kozarcu, koja je potpuno obustavila proizvodnju prije osam mjeseci nakon čega je 36 radnika ostalo bez posla, juče nije bio raspoložen da komentariše cijeli slučaj, a bez komentara je bio i Jelača.

Radnici Drvne industrije „Jela“ tvrde da im je slaba utjeha to što će rukovodioci njihovog preduzeća krivično odgovarati za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja u privredi jer oni mjesecima ne rade i ne dobijaju plate.

„Nemamo prava da se liječimo i živimo ko ljudi. Rukovodstvo nas je poslalo na čekanje, a tu kategoriju zakon ne poznaje, pa nemamo prava ni da odemo na biro za zapošljavanje i tamo tražimo ostale prinadležnosti. Posljednja plata koju smo dobili isplaćena nam je u oktobru prošle godine od bijednih 300 KM i to na crno“, tvrdi predsjednica Sindikalne organizacije Vladinka Pačariz.

Dodaje da je od nekad uzorne firme, koja je i danas, kako tvrdi, mogla dobro da posluje zbog bahatosti rukovodstva „ostalo samo groblje“.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.