Osumnjičeni za zloupotrebe prilikom carinjenja automobila

Policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA juče su uhapsili 11 osoba i pretresli 12 lokacija na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške i Kozarske Dubice, saopšteno je juče iz SIPA.
Kako nezvanično saznajemo, akcija je sprovedena zbog zloupotrebe položaja prilikom carinjenja automobila, a u Prijedoru je uhapšen šef Carinske ispostave u Gradišci Zoran Sredić, dok je u Banjaluci pretresena kuća vlasništvo D. Pejića.
U SIPA su rekli da je ova akcija sprovedena zbog sumnje da su uhapšeni počinili krivična djela organizovani kriminal, carinska prevara i zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja.
– Oni će poslije kriminalističke obrade biti predati na dalje postupanje u Tužilaštvu BiH, po čijem je nalogu akcija sprovedena – dodali su u SIPA.
U Banjaluci su pretresi obavljeni u Njegoševoj ulici u naselju Petrićevac, kod izvjesnog D. Pejića koji je osumnjičen za pomenuta krivična djela.
Kako nezvanično saznajemo, iz njegove kuće je poslije nekoliko časova pretresa iznesena određena dokumentacija koja će biti predmet daljih istraživanja.
Pejić je, prema našim izvorima, saslušan, ali nije priveden tokom jučerašnjeg dana.
Kako saznajemo, u Prijedoru su juče pripadnici SIPA pretresli stan Sredića koji radi kao šef carinske ispostave u Gradišci i iz njegovog stana su izuzeli određenu dokumentaciju, laptop i mobilne telefone.
Iz SIPA su istakli da je akcija izvedena u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.
– Ova akcija predstavlja nastavak aktivnosti pripadnika SIPA čiji je cilj sprečavanje zloupotrebe tokom međunarodnog transporta roba i usluga između BiH i susjednih zemalja – rekli su u SIPA.
Oni su dodali da su prilikom pretresa na 12 lokacija koje su koristile uhapšene osobe oduzeli dokazni materijal: mobilne telefone, SIM – kartice, računare, USB-ove i dokumente.
Portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević rekao je da njihovi službenici učestvuju u ovaj akciji, ali da zbog njenog nastavka ne može da iznosi više detalja.
Glas Srpske

Comments are closed.