Otkazi za 55 radnika

Odlukom Upravnog odbora u prijedorskom preduzeću „Kozaraturist“ od 37 radnika, na poslu ih je ostalo samo šest, rekao je juče Miroslav Atlija, direktor „Kozaraturista“.

On je naveo da je 31 radnik proglašen tehnološkim viškom zbog veoma loše financijske situacije u preduzeću.

Sa otkazima su se suočili i radnici prijedorskog preduzeća „Velepromet“, a tehnološkim viškom je proglašeno njih ukupno 24.

Atlija je istakao da su preuzimanjem „Kozaraturista“, nekadašnjeg respektabilnog preduzeća koje se bavilo ugostiteljskim i turističkim uslugama, krajem oktobra 2003. godine, sadašnji vlasnici naišli na ogromne gubitke. Preduzeće je imalo dugovanja oko 1.800.000 KM.

„Od ukupne sume dugovanja samo za poreze i doprinose koji nisu izmirivani godinama trebalo je uplatiti 1.114.000 KM. Dug za plate koje nisu isplaćivane za 65 zaposlenih radnika od 1998. do 2003. iznosio je 380.000 KM, dok se 305.000 KM dugovalo raznim dobavljačima“, kazao je Atlija.

Dodao je da su novi vlasnici „Kozaraturista“ tada odlučili da ne otpuštaju radnike nego da im ostave mogućnost da dobiju svoje potraživane plate i druge naknade.

„Oni su dobijali redovnu platu, a uporedo su im izmirivane i ranije obaveze. U međuvremenu su neki od njih potražili i novo zaposlenje. Smatram da je to bio presedan u privatizacionim procesima, koji rijetko da je zabilježen na ovim našim prostorima“, naveo je Atlija.

Dodao je da je u proteklih pet godina 16 radnika „Kozaraturista“ otišlo u penziju. U proteklom periodu, istakao je, samo šestoro radnika je dolazilo na posao, ali su svima poslodavci sve do avgusta prošle godine uredno isplaćivali plate.

„Jasno je da se ta situacija više nije mogla podnijeti, pa je Upravni odbor donio odluku da 31 radnik bude proglašen tehnološkim viškom“, kazao je Atlija. Neizmirene obaveze prema otpuštenim radnicima Uprava se obavezala da će isplatiti najkasnije do početka aprila ove godine.

Čedomir Vila, direktor „Veleprometa“, firme koja se bavi veletrgovinom, potvrdio je da je na poslu ostalo samo 11 radnika i to u računovodstvu, Upravi kao i portiri.

„Nažalost, zbog novonastale situacije i finasijske krize bili smo prisiljeni da tehnološkim viškom proglasimo trgovce i vozače, jer za neizmirene obaveze dugujemo 600.000 KM i to po raznim osnovama“, kazao je Vila.

On je dodao da će preduzeće pokušati da u veoma kratkom roku izmiri sva potraživinja prema otpuštenim radnicima.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.