Otkrivena laboratorija za uzgoj indijske konoplje, veća količina narkotičkih sredstava, oružja i municije

Policijski službenici Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge Sektora kriminalističke policije CJB Prijedor su, u dane 16.i 17.12.2016. godine, u okviru planskih aktivnosti i na osnovu prethodno prikupljenih operativnh informacija o posjedovanju i uzgoju opojnih droga, realizovali akciju kodnog naziva „Zora“ u sklopu koje su izvršili pretrese na više lokacija na području Prijedora.

Pretresi su vršeni uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i po naredbi sudije Osnovnog suda u Prijedoru.

Izvršeni su pretresi stambenih objekata koje koriste lica S.R., M.S. i M.M., svi iz Prijedora, kom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti formirani u vidu laboratorije za proizvodnju indijske konoplje (saksije sa podmetačima, sijalice sa postoljima, transformatori za struju i dr.), više različitih pakovanja sa sadržajem zelene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu ukupne bruto mase 929,91 gram, zamotuljak sa sadržajem smeđe praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin ukupne bruto mase 10,18 grama, zamotuljak sa sadržajem bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu spid ukupne bruto mase 52,43 grama, digitalnu vagu, automatsku pušku, dvije puške M48, 33 komada metaka kalibra 7,62 mm, 91 metak kalibra 7,9 mm, 3 metka kalibra 9 mm, 23 metka kalibra 7,65 mm, 31 metak kalibra 7,62 mm, više mobilnih telefona, određena količina novca, kao i novčanica apoena od 500 Eura za koju postoji sumnja da je krivotvorena.

Zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela „Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga“, „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“ i „Krivotvorenje novca“, osumnjičena lica S.R., M.S. i M.M. lišena su slobode, te je nad istima izvršena kriminalistička obrada.

Istog dana, u nastavku aktivnosti akcije „Zora“, kontrolom lica M.G. iz Prijedora, pronađena je oduzeta zelena biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu ukupne bruto mase 18,74 grama.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga“ nad licem M.G. izvršena je kriminalistička obrada.

Po kompletiranju predmeta, protiv osumnjičenih lica S.R., M.S. i M.G. Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, Podružna kancelarija Prijedor, biće dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo „Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga“.

Protiv lica M.S. ujedno će biti dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“ kao i za lice M.M., protiv kojeg će i Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo „Krivotvorenje novca“.

Autor: MUP RS

Comments are closed.