Policajci očerupali zaplenjeni golf

Savo Kesar, penzioner iz Prijedora, podneće tužbu protiv odgovornih u Policijskoj stanici Prijedor 2 jer su mu u krugu te stanice ukradeni delovi sa automobila „golf 2“, koji je četiri meseca stajao zbog veštačenja broja šasije. Delove su, prema tvrdnjama Kesara, pokrali policajci koji su zaposleni u ovoj stanici, ali za krađu niko nije odgovarao, niti je vlasniku nadoknađena šteta od oko 600 KM na koliko su procenjeni ukradeni delovi. Automobil je u voznom stanju privremeno oduzet 6. decembra 2010. godine zbog sumnje da mu je falsifikovan broj šasije. Zbog veštačenja vozilo je stajalo u krugu PS Prijedor 2 do 29. marta ove godine, kada su inspektori pozvali Kesara i rekli mu da konačno može da ga preuzme.
Svi peru ruke
– Dali su mi ključeve i otišao sam do automobila. Međutim, kada sam pokušao da ga upalim, motor nije reagovao. Kada sam podigao haubu, vidim da nema novog akumulatora! Potom sam primetio da su nove prednje gume zamenjene nekim pohabanim i blatnjavim, a nedostajali su i brisači i polica sa gepeka. Videvši stanje auta, odustao sam od preuzimanja i prijavio krađu – priča Kesar.
On kaže da je u razgovoru sa inspektorima štetu procenio na oko 400 KM, uveren da će mu to biti plaćeno. U opštoj zbrci, Kesar tvrdi da uopšte nije primetio da je na autu razbijena i šoferšajbna, otkinut desni retrovizor, kao i da nedostaju nove feluge i lajsne sa vozila, tako da je šteta veća od prijavljene.
– Automobil je ostao u policiji, a kada sam ponovo došao po njega, pojedini policajci su mi, zamislite, nudili da „od njihovog prijatelja kupim polovan akumulator“! Pa, to je bruka! Kada sam pitao kako ću da naplatim štetu, rekli su mi da ću to uraditi kada otkriju lopova, a sami priznaju da je on među njima. Osim policajaca niko drugi nije mogao da „očerupa“ auto. Ako već nisu u stanju da obezbede automobil, zašto nisu skinuli tablice i ostavili da sam čuvam auto – pita se Kesar.
Kesar je podneo žalbu Unutrašnjoj kontroli MUP-a RS, pisao je ministru i direktoru policije i podneo zahtev za nadoknadu štete koju još nije naplatio.
– Ne znam kome da se obratim, jer sada svi peru ruke. Bolestan sam, živim od 197 KM penzije i nemam više snage da se dopisujem s policijom. Ako mi ne namire štetu, tužiću ih – kaže Kesar.
Njegova priča Pressu RS potvrđena je i u CJB Banjaluka. Portparol Gospa Arsenović kaže da je istraga o „teškoj krađi“ u toku i da se traže počinioci.
Traže lopova
– Kada delo bude rasvetljeno, protiv počinioca će biti podneta prijava. Ako se utvrdi da je pripadnik MUP-a RS, uporedo s krivičnim, protiv njega će biti pokrenut i disciplinski postupak i izrečena zakonska mera. Počinilac neće biti oslobođen odgovornosti, niti će na bilo koji način izbeći propisanu sankciju – kaže Arsenovićeva.
Na pitanje kako je moguće da su sa automobila pokradeni delovi u krugu policijske stanice, ona odgovara da policijski depo nije ograđen i da u noću uvek postoji mogućnost da neko sa parkiranih automobila ukrade delove koji se lako skidaju.
– Dežurna služba obezbeđuje i kontroliše sve koji ulaze u zgradu, a obilazi se i prostor koji obuhvata i deponovana vozila. Čim neko priđe, policajci to moraju da evidentiraju u izveštajima. Zbog ovog slučaja pokrenut je disciplinski postupak protiv dvojice policajca koji su obezbeđivali zgradu – rekla je Arsenovićeva.
Vozio ga 18 godina
Savo Kesar kaže da je policija od njega napravila lopova, jer su ga naveli da potpiše zapisnik u kome je priznao da je falsifikovao broj šasije na svom „golfu“. Zbog toga treba da plati novčanu kaznu, a auto više ne može da koristi i registruje, već samo da proda delove sa njega.
– Automobil sam vozio punih 18 godina i uredno ga registrovao u Prijedoru na ime supruge Mare Kesar. Na tehničkim pregledima nikada mi nije rečeno da je falsifikovan broj šasije. Neka mi u policiji objasne zašto su onda sve ove godine dozvoljavali registraciju – kaže Kesar.
U policiji navode da to nije njihov propust, već radnika sa tehničkog pregleda koji nisu utvrdili da je broj šasije falsifikovan. Pošto je sa tehničkog pregleda u policiju dolazila uredna dokumentacija, važnost saobraćajne dozvole normalno je produžavana.
Press RS

Comments are closed.