Policija istražuje prevaru penzionera

Prijedorska policija započela je istragu o prvom zvanično prijavljenom slučaju prevare penzionera od strane dvije djevojke koje su im kucale na vrata tvrdeći da su predstavnice javnih zdravstvenih ustanova i prodavale im medicinske aparate.
Iz policije su apelovali na penzionere u Prijedoru da svaki takav slučaj prijave njima, te da ne nasjedaju na priču prevarantica o navodno besplatnim medicinskim masažarima i aparatima, ali uz uplatu PDV-a.
Nekoliko penzionera je do sada već potvrdilo da su prevareni, ali slučaj nisu prijavili policiji, dok je za sada jedini koji je to učinio Prijedorčanin Vukašin Medić (76), inače penzionisani oficir bivše JNA.
„Dvije mlađe djevojke, od kojih jedna crne kose sa ožiljkom na lijevoj strani lica, a druga punija svijetlosmeđe kose, su mi 17. ovog mjeseca zakucale na vrata. Predstavile su se kao radnice Fonda zdravstvenog i mirovinskog osiguranja Hrvatske koje je navodno potpisalo ugovore sa istoimenim fondovima u RS. Rekle su mi da obilaze hrvatske penzionere kako bi vidjele kako žive i da li trebaju nekakva zdravstvena pomagala, ispričao je Medić.
On dodaje da je jedna djevojka kazala da zna da je Medić u sporu sa resornim fondovima Hrvatske zbog penzije, te mu ponudila pomoć u vezi s tim, a kako nije pristao, na kraju mu je pokazala besplatne aparate za masažu, prethodno se raspitujući o njegovom zdravstvenom stanju.
„Dale su mi kadicu za masiranje stopala, deku za lakše podnošenje bolova u kičmi i anatomski jastuk. Rekle su mi da mi to Fond zdravstvenog osiguranja Hrvatske daje besplatno, ali da im moram platiti PDV-e u iznosu od 499 evra ili oko 1.000 maraka. Djevojke su bile toliko uvjerljive u svojoj priči, tako da sam im povjerovao“, kaže sada očajni Medić.
Njegova supruga Ljubica je otišla u banku i podigla traženi iznos novca koji je na kraju dao prevaranticama, a one penzioneru račun bez pečata.
„Tek kada su djevojke napustile moj stan, shvatio sam da sam prevaren“, dodaje Medić.
Cijeli slučaj je, kaže on, prijavio policiji kada je pročitao u novinama da su iste djevojke prevarile još nekoliko prijedorskih penzionera.
Medić dodaje da svojom pričom želi upozoriti i druge penzionere da ne nasjedaju na lažno predstavljanje djevojaka koje im kucaju na vrata i da budu veoma oprezni.
Nezavisne novine

Comments are closed.