Poplavljeni pogoni u krugu Celpaka

Vlasnici pogona u krugu industrijsko-poslovne zone „Celpak“ u Prijedoru juče su zaustavili bagere firme „Servis komerc“, čiji su radnici sanirali kanalizacione mreže u tom nekadašnjem privrednom gigantu, jer je došlo do poplave objekata.

Oni tvrde da su im zbog nestručnih radova poplavljeni pogoni, a da za izvođenje radova nema potrebne projektne dokumentacije.

U cijeli slučaj se juče uključila i prijedorska policija, koju je na lice mjesta pozvao vlasnik „Servis komerca“ Boško Stupar. Ogorčeni vlasnici pogona su tvrdili da prijeti i ekološka katastrofa.

„Zbog vode, koja je pomiješana sa sumporom koji se u debelom sloju nataložio u našim pogonima, kriv je lično Boško Stupar jer je radove započeo bez valjane dokumentacije i nadzornog organa. U industrijskoj zoni je tako pod vodom 15 bivših ‘Celpakovih’ pogona, a ta voda pomiješana je sa raznim nečistoćama, fekalijama i sumporom“, istakao je Milan Balaban, vlasnik dva objekta „Instalokomerca“.

On je u njima namjeravao započeti novu proizvodnju, a ovaj slučaj mu je to otežao.

„Sada ne mogu jer su mi oba objekta pod vodom koju treba ispumpati, a pogone nanovo očistiti“, dodao je Balaban.

On tvrdi da je „Stupar sa svojim radnicima u već postojeću nekadašnju ‘Celpakovu’ kanalizaciju koja je funkcionisala više od pola vijeka ugradio odvodnu cijev kroz koju ništa ne može proći, pa čak ni voda“.

„Situaciju su dodatno zakomplikovali kiša i snijeg, tako da je poplava naših objekata bila neminovna jer je napravljena prava brana umjesto protočnih kanala za otpadne vode. Tako se pod vodom našlo 70 odsto industrijsko-poslovne zone, zajedno sa Upravnom zgradom bivšeg ‘Celpaka'“, priča Balaban.

Vlasnici pogona su kazali da su o mogućoj ekološkoj katastrofi obavijestili republičkog vodoprivrednog inspektora i Komunalnu policiju.

Ispričali su da je navodno firmu „Servis komerc“ za ovaj posao angažovala opština Prijedor, ali da su imali zadatak samo da saniraju dio vodovodne i kanalizacione mreže i pokriju kolektor.

„Nestručno se radilo bez projektne dokumentacije“, govori Milan Indžić, vlasnik firme „Invitranzit“ u krugu „Celpaka“.

Tvrdi da će vlasnici pogona što prije otići i obratiti se nadležnima u opštini. Boško Stupar, vlasnik “ Servis komerca“, koji na ovoj lokaciji izvodi radove od početka ove godine, istakao je da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju vezanu za projekat.

„Naravno da posjedujemo projektnu dokumentaciju jer je moja firma prošla na raspisanom opštinskom tenderu za najboljeg ponuđača radova. Uz adekvatan nadzor do sada smo obavili 90 odsto posla. Što se tiče incidenta koji se dogodio danas mogu samo reći da su oni koji su zaustavili moje radnike u poslu postupili necivilizacijski jer su ih i vrijeđali“, kazao je juče Stupar.

Zbog toga je, naveo je, na intervenciju pozvao i policiju. Stupar je dodao da je ova investicija bila vrijedna 27.000 KM.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.