Poslije ubistva tijelo vukli automobilom

Svjedok optužbe Alma Hodžić rekla je juče u banjalučkom Okružnom sudu da je, prije ubistva, njen suprug Besim Hodžić (26) iz Prijedora, zajedno sa optuženima Amirom Kadirićem (33) i Adisom Pelakom (26), izašao iz prijedorskog kafića „Altea“. Poslije toga Besim je nađen mrtav na obali Sane.
Hodžićeva je ovo izjavila na suđenju Kadiriću i Pelaku, koji se optužnicom terete za ubistvo Besima Hodžića.
Prema optužnici, Pelak i Kadirić su ubili Besima Hodžića 3. jula prošle godine oko jedan čas. Prije toga su 2. jula u večernjim časovima sa Besimom i njegovim prijateljem Alijom Kava Murom iz Iraka dogovarali da im obezbijede djevojke za provod.
Navodi se da su Pelak i Kadirić željeli da otmu novac od Besima i „audi“ koji je vozio Mur, zbog čega su ih i razdvojili. Hodžića su odveli u blizinu naselja Bišćani kod Prijedora, gdje su ga ubili, potom vezali za automobil i vukli do rijeke Sane i njegovo tijelo bacili na obalu. U optužnici je navedeno da su Kava Mura odveli u kuću u blizini Prijedora u namjeri da ga ubiju, ali je on uspio da im pobjegne.
Alma Hodžić je istakla da joj je Alija Kava Mur ispričao šta se desilo u vrijeme kada je ubijen njen suprug.
– Kava mi je rekao da je 2. jula prošle godine sa Besimom išao u Prijedor. U kafiću „G6“ prišao im je Kadirić i razmijenio brojeve telefona sa Besimom. Iste večeri Kadirić je zvao putem telefona mog supruga, koji je otišao u kafić „Altea“ da se vidi s njim – kazala je Alma Hodžić.
Dodala je da su iz tog kafića, kako je kasnije saznala, Kadirić i Pelak njenog supruga negdje odveli. Kazala je da su se poslije vratili u kafić bez Besima i rekli Kavi da ide sa njima do kuće gdje ih čeka Besim. Kada su došli u kuću, Kava je vidio da nema Besima i da nešto nije u redu, pa je pobjegao.
Svjedok Dejan Mašić je kazao da su ga 2. jula u prijedorskom kafiću „Kalipso“ pitali da li mu je poznato gdje ima djevojaka za provod. Istakao je da ga je to pitao Kadirić, koji je naveo da mu djevojke trebaju za prijatelja iz inostranstva.
Advokat
Advokat Alaga Bajramović zatražio je od sudskog vijeća da ga razriješi dužnosti branioca Adisa Pelaka jer mu ne plaća usluge. Poslije toga predsjednik vijeća sudija Vesna Stanković-Ćosović rekla je da će Bajramovića postaviti za branioca po službenoj dužnosti, čemu se on nije protivio.
Glas Srpske
Foto – arhiva www.gradprijedor.com

Comments are closed.