Požar izbio u blizini sto tona sumpora

U Industrijskoj zoni Celpak u Prijedoru u subotu popodne došlo je do požara tokom varenja i to svega dvadesetak metara od sto tona sumpora, ali je ekološka katastrofa na vrijeme spriječena.
„Riječ je o tinjajućem požaru koji je zahvatio borove ploče kojim je obložen jedan od Celpakovih silosa u kome se nekad sa kiselinama bijelio papir. Pribojavali smo se da vatra u pogonu i silosu visokom oko 40 metra ne zahvati područje u kome se na samo na dvadesetak metara nalazi sumpor jer bi se onda dogodila prava ekološka katastrofa“, kazao je Mile Novaković. zamjenik komandira prijedorske Vatrgosne jedinice.
On je dodao da su vatrogasci dežurali cijelu noć, a juče ujutro mjesto su obišli i ekološki inspektori.
„Inspekcija je utvrdila da tinjući požar za sada ne predstavlja opasnost, jer je lociran u potpuno zatvorenom i izoliranom prostoru. Takvi tinjajući požari se uglavnom sami gase“, navodi Novaković.
Goran Džervida, sin vlasnika modula, kaže da je njegov otac kupio jedan od bivših ‘Celpakovih’ modula u kome se nekada bijelio papir, ali da prilikom te kupovine nije upozoren da u jednom, iako izoliranom skladištu, ima i sumpora.
„Riječ je o Modulu B4 u kome su nekada bile kiseline koje su se koristile za bijeljenje papira. Za sumpor koji je tu uskladišten nismo imali pojma i pokušavamo da ga se riješimo. Nevolja je u tome što niko taj opasni sumpor ne želi da izmjesti, a riječ je o 100 tona tog otpada. Pokušavali smo da pregovaramo sa firmama iz Hrvatske, poput ‘Ine’ iz Kutine, ali njihovi predstavnici za sada nisu zainteresovani da iz Prijedora u Hrvatsku prevezu za njih male količine sumpora. Ostale firme koje su nekad radile sa sumporom u proizvodnji više i ne postoje tako da je gotovo nemoguće da se ovaj problem riješiti bez saradnje za širom društvenom zajednicom“, kazao je Džervida.
Da je bivša prijedorska fabrika za proizvodnju i preradu celuloze i papira koja je pretvorena u Industrijsku zonu, moguće i prijetnja za izbijanje ekološke katastrofe širokih razmjera godinama upozoravaju i poslodavci koji su na ovom mjestu započeli proizvodnju.
Milan Balaban, vlasnik prijedorskog ‘Instalokomerca’ preduzeća za preradu sekundarnih sirovina i otpada, tvrdi da je Industrijska zona ‘Celpak’ puna opasnih kiselina, sumpora i raznih drugih hemikalija koje su se nekad koristili u proizvodnji i preradi celuloze i papira.
„Sve je to sada krajnje nepropisno uskladišteno, a riječ je o velikim količinama otpada koji predstavlja opasnost za one koji na ovom mjestu rade, ali i za okolinu. Najveća opasnost su oni koji kao lovci na sekundrane sirovine, preko noći ulaze u krug bivše fabrike i uz pomoć aparata za varenje kradu željezo i uništaavju podzemne elektro-kablove kako bi se dočepali bakra. Zato se i požar nesagledivih razmjera može veoma lako i dogoditi . A onda će za mnoge stvari već i neizbježnu ekološku katastrofu biti kasno pogotovo ako požar zahvati bazene sa sumporom, opasnim kiseline i drugim hemikalijama“, kazao je Balaban.
Nezavisne novine