Požar u izbjegličkom naselju Kafanište kod Prijedora

Pozar u KafanistuPorodičnu kuću sedamdesedvogodišnjeg Duška Sovilja u prijedorskom izbjegličkom naselju Kafanište juče ujutro progutala je vatra. Požar je izbio oko osam časova, a vatrena stihija je u potpunosti uništila Soviljevu staru drvenu kućicu i nedavno sagrađeni novi stambeni objekat. Odmah po dojavi, na licu mjesta našli su se prijedorski vatrogasci, koji su samo pola sata kasnije uspjeli lokalizovati požar, ali ne i spasiti Soviljevu imovinu, koja je u potpunosti uništena.

Vatru su, najvjerovatnije, izazvale dotrajale elektroinstalacije, prvo u drvenom objektu, koji je Sovilj, izbjeglica iz Sanice, ranije koristio za stanovanje.

– Čuo sam da nešto pucketa. Kada sam izašao napolje vidio sam da je pola moje stare kuće izgorjelo. Ubrzo su došle i moje komšije te pozvali vatrogasce. Međutim, do dolaska vatrogasaca, vatra se proširila i na novi objekat. Sva moja imovina je nestala za pola sata, a u požaru su mi stradale i dvije mačke – ispričao nam je Sovilj, nekadašnji prevodilac u drvarskoj fabrici papira.

Vatra mu je, kako veli, uništila i više stotina knjiga i dvadeset umjetničkih slika, koje je sam naslikao i pripremao ih za izložbu.
Sovilj godinama živi teškim izbjegličkim životom i preživljava od nešto penzije, koju je počeo dobijati u posljednjih nekoliko godina. Novca za gradnju malo bolje kuće nije imao. Godinama je živio u daščari, da bi kasnije počeo da gradi stambeni objekat od svega tridesetak kvadratnih metara.

– Digao sam nešto penzionerskog kredita, kako bih ozidao sebi novi dom. Zidao sam kuću sam, a komšije su mi pomagale u nekim težim poslovima. Danas sam ostao ne samo bez kuće, već i bez odjeće i obuće. Ovo što imam na sebi to mi je sve – kaže Sovilj, koji će naredne noći provoditi kod komšija.

Njegov komšija Ilija Zec kazuje da mu je žao Duška Sovilja, kome su jutros pokušali da pomognu da ugasi vatru i spasi kuću, ali sve je bilo uzaludno, jer se vatra brzo širila i sve je uništila.

Sreća u ovoj nesreći je, kako kaže Sovilj, ta što je požar izbio ujutro, a ne noću, kada ga on vjerovatno ne bi osjetio, tako da bi se tada dogodila i veća tragedija.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.