Požar u prijedorskoj Psihijatriji buknuo u sobi za izolaciju

Požar u zgradi Psihijatrije u prijedorskoj bolnici „Dr Mladen Stojanović“ buknuo je u sobi za izolaciju, u kojoj je bila smještena pacijentkinja koja je jedina zadobila opekotine.

Potvrdili su to u petak u prijedorskom Centru javne bezbjednosti i dodali da se istraga nastavlja sve dok slučaj ne bude razjašnjen.

– Uzrok požara je otvoreni plamen, međutim još nije potvrđeno da li je požar izazvala pacijentkinja koja je bila smještena u toj sobi – rekla je portparol u CJB Prijedor Zvezdana Alendarević.

U požaru koji je buknuo u četvrtak u poslijepodnevnim časovima jedna pacijentkinja zadobila je opekotine po licu i podlaktici, dok su ostali pacijenti na vrijeme evakuisani i nisu povrijeđeni.

Direktor bolnice Mirko Sovilj kaže da je povrijeđena pacijentkinja u večernjim časovima nakon požara premještena u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci, zbog komplikacija nastalih udisanjem vrelog vazduha.

– Požar je krenuo iz prostorije za izolaciju, gdje je boravila ova pacijentkinja. Riječ je o sobi gdje se smještaju bolesnici sa teškom kliničkom slikom i u kojoj ne mogu da se povrijede, jer u njoj nema ništa osim dušeka – rekao je Sovilj i dodao da se o uzroku požara može samo nagađati, sve dok ne bude završena kompletna istraga.

Dodaje da su pacijenti koji su bili smješteni u zatvorenom dijelu premješteni na psihijatrijsku kliniku u Banjaluku, dok su oni sa lakšom kliničkom slikom otpušteni kućama.

Sovilj ističe da je objekat bolnice bio osiguran, tako da će informacije o nastaloj šteti biti poznate nakon što osiguravajuća kuća izvrši procjenu.

Iz UKC RS ističu da je pacijentkinja čiji su inicijali M. M. (34) hospitalizovana u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje.

– Pacijentkinja je primljena sa tjelesnom povredom u vidu opekotina drugog i trećeg stepena koje su zahvatile oko 25 odsto površine tijela. Ona je trenutno stabilnog stanja, ali sve dalje prognoze su neizvjesne – rekli su u UKC-u.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da će nastojati da pomognu bolnici u Prijedoru.

– Nakon što dobijemo izvještaj od rukovodstva bolnice tu informaciju ćemo prezentovati Vladi RS da bi bio pronađen model saniranja štete – rekli su u Ministarstvu.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš je kazao da je akcija gašenja požara trajala sat, a vatra je zahvatila četiri prostorije u prizemlju objekta, gdje požar i izbio. U objektu su u vrijeme izbijanja požara bila smještena 34 pacijenta na Odjeljenju psihijatrije i 12 na Odjeljenju infektologije i svi su na vrijeme evakuisani.

Energetska efikasnost

Mirko Sovilj kaže da je objekat bolnice obuhvaćen projektom energetske efikasnosti, koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

– Projekat podrazumijeva zamjenu stolarije, termoizolaciju, fasadu, krov i instalacije grijanja. S obzirom na novonastalu situaciju, vjerujem da će biti razumijevanja da nam bude pomognuto u sanaciji i unutrašnjeg dijela objekta – rekao je Sovilj.

Autor: Milijana Latinović – Glas Srpske

Comments are closed.