Pretučeni Albanac i njegova radnica

pekaraAlbanac Nezir Maroši (36) iz Ðakovice, koji se prije tri godine s porodicom doselio u Prijedor gdje je otvorio pekaru „Non-stop“, i njegova radnica pretučeni su prije dvije večeri na radnom mjestu. Maroši je slučaj prijavio prijedorskoj policiji u nadi da će pronaći nasilnike i vandale. „Sve se odvijalo veoma brzo, ali pod okriljem noći, tako da se ne sjećam pojedinosti. Preksinoć oko 23 sata, dvojica muškaraca su razbila vrata i upala u pekaru. Nisam ih primijetio jer sam se u unutrašnjosti radnje pripremao za preuzimanje treće smjene. Čuo sam neko koškanje u pekari i vrisak radnice koja je raspoređivala hljeb i pecivo u košare. Nisam se ni snašao kada sam osjetio udarac pesnice u predjelu potiljka. Napadač mi je zadao još nekoliko udaraca, vrijeđajući me i psujući mi šiptarsku majku. Od svega toga mi je pozlilo te sam se onesvijestio“, svjedoči Nezir Maroši.

Tvrdi da su napadači koje nije jasno vidio te noći pretukli i radnicu pekare, a potom se vrlo brzo udaljili iz radnje.

Dodaje da su provakcije prema Albancima pogotovo vlasnicima pekara počele od one noći kada je na Kosovu izglasana deklaracija o nezavisnosti te pokrajine.

„I prekjuče sam doživio slične provokacije, ali me ovaj put nisu tukli niti su razbijali staklo na mojoj pekari. Samo se neki ljudi pojave u kolima dajući mi do znanja da su tu“, govori još pod stresom Maroši koji sada strahuje za svoju bezbjednost zbog čega je tražio da policija što češće obilazi njegovu radnju.

Mada tvrdi da je riječ o provakacijama nije isključio ni mogućnost da je i konkurencija iskoristila trenutak proglašenja nezavisnosti Kosova, kako bi ovakvim incidentima natjerali albanske pekare da zatvore svoje radnje i isele se iz Prijedora. Maroši kaže da u Prijedoru živi tridesetak albanskih porodica koje su došle s Kosova, te da je petoro njih otvorilo pekare i jufkare.

Policija u Prijedoru pokrenula je sveobuhvatnu istragu u slučaju ovog počinjenog dvostrukog krivičnog djela okvalifikovanog kao nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.