Prijedor: Mrtvu majku hranio tri dana

Zadesna smrt Jovanke Šurlan (70), mještanke Orlovaca, kod Prijedora, čije su tijelo na krevetu u trošnoj kući, u kojoj je živjela sa sinom Miladinom, teškim duševnim bolesnikom, juče pronašle komšije, uznemirila je mještane ovog kraja.
Komšije su ogorčene činjenicom da je nesrećna starica umrla tri dana prije nego što je leš pronađen, a da je uz nju sve to vrijeme bio bolesni sin, koji je, navodno, i hranio mrtvu majku. Štaviše, na stolu u kući pronađen je samo hljeb, čiji su komadi bili razbacani po ležaju na kojem je preminula Jovanka Šurlan.
Da je riječ o prirodnoj smrti juče je potvrdila Nikolina Balaban, patolog prijedorske Opšte bolnice, koja je sa policijom, a koju su pozvali mještani, prisustvovala uviđaju.
„Zasad samo mogu reći da je leš koji je pronađen u kući u Orlovcima star najmanje tri dana, te da je riječ o prirodnoj smrti“, kazala je Balabanova.
Ali iza prirodne smrti starice, tvrde mještani, krije se težak život majke i bolesnog sina Miladina, koji je, inače, psihički bolesnik. Dušanka i Vojislav Vidačak, prve komšije ove nesrećne porodice, kažu da su bolesni sin i njegova majka živjeli u vrlo teškim uslovima.
„Bili su više gladni nego siti. U kući nisu imali gotovo ničega pa smo im prije dvadestak dana odnijeli dva krevata, posteljinu, jorgane, ćebad. Povremeno smo im donosili i hranu. Nesrećna Jovanka pokušavala je da se izbori sa sinovom bolešću, koji je obolio u proteklom ratu. Živjeli su od njegove boračke invalidnine, a Miladin je često boravio na Neuropsihijatriji u prijedorskoj bolnici“, tvrdi Vojislav Vidačak.
Dodaje da je njegova supruga Dušanka često pomagala Šurlanovima, jer joj je bilo žao Jovanke i njenog teškog života sa bolesnim sinom.
„Miladin je posljednja tri dana, otkako nismo viđali njegovu majku Jovanku, bio agresivan i nesnošljiv. Izlazio je i ulazio u kuću i vidjelo se da je uznemiren. Čekićem je tukao po nekom nakovnju u šupi, kao da nešto želi da saopšti, i do kasno u noć sjedio je pred kućom i pušio“, ispričala je Dušanka Vidačak.
Potvrdila je da je Miladin prije nekoliko dana počeo da lijepi prazne „osmrtnice“ po kući i da je čak četiri stavio na zidove doma.
„Sve nam je bilo sumnjivo, ali na svaki pomen njegove majke se okretao od nas i odlazio kući. Navodno ju je mrtvu hranio. Takav užas još nismo vidjeli. Jadnik je obolio u ratu, a on i majka jedva su preživljavali“, tvrdi Dušanka Vidačak.
Miladin Šurlan juče je, nakon što je pronađen leš njegove majke, kolima Hitne pomoći prevezen na odjel prijedorske Psihijatrije, gdje će biti zadržan na liječenju.
Mještani kažu da će se stravična priča o teškom životu, te smrti Jovanke Šurlan, dugo prepričavati. Kažu da se nesrećna starica „smirila“, ali ne znaju ko će nastaviti da se brine o njenom bolesnom sinu.
Nezavisne novine

Comments are closed.