Prijedorska policija došla do šokantnih saznanja: Djeca bombe kupuju za deset maraka!

Opasna ručna bomba M-75 može se sasvim jednostavno kupiti u nekoj od videoigraonica u Prijedoru i to za tričavih pet ili deset maraka, a čak se može dobiti i u zamjenu za manje pakovanje marihuane!
Deset maraka, naime, za ovu eksplozivnu napravu dao je 16-godišnji M. T. iz Kozarca kod Prijedora, učenik drugog razreda Poljoprivredno-prehrambene škole, kod kojeg je policija tokom pretresa porodične kuće pronašla još jednu ručnu bombu, zatim recept za pravljenje eksploziva od umjetnog gnojiva, brojne skice za detonatore te neke skice nepoznatih tržnih centara…
Internet-nabavka
Ova šokantna saznanja tokom policijske istrage lično je potvrdio 16-godišnjak, čija je porodica u bližim rodbinskim vezama s ratnim zločincem Duškom Tadićem.
Odlukom Nastavničkog vijeća prije nekoliko dana M. T. isključen je iz škole. Na odluku o isključenju, kako saznajemo u Poljoprivrednoj školi, maloljetnik koji je, da cijeli slučaj bude šokantniji, na internetu i sasvim legalno nabavljao supstance za pravljenje eksplozivnih smjesa, može da se žali.
Sanja Topić, psiholog Centra za socijalni rad u Prijedoru, smatra da mjera isključenja iz škole, generalno, nije adekvatno rješenje.
– Iskreno, uvijek zagovaramo da se takvi maloljetnici ne isključuju, jer im je odlazak u školu jedna od pozitivnih aktivnosti kojoj se mogu posvetiti. Ako ga isključimo iz tih aktivnosti, veća je mogućnost da će se okrenuti negativnim ponašanjima i nije isključeno da će završiti na ulici i u lošem društvu – kaže Topić.

Oružje u grupama
Informacije o tome da učenici bombe mogu nabaviti za sitne pare imaju i u Srednjoškolskom centru u Prijedoru. Potvrdio nam je to Zdravko Kovačević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Prijedoru, koji je prije izvjesnog vremena tražio sankcije za učenika koji je u Mašinskoj školi pokušao mijenjati ručnu bombu za pribor za pecanje!?
– Učenik je pratio oca koji je bombe zakopao u dvorištu. Jednu bombu donio je u školu i s drugim učenikom mijenjao za ribolovački štap. Na svu sreću, ova nevjerovatna razmjena je razotkrivena, a u cijeli slučaj uključila se i policija – kaže Kovačević.
U Centru za socijalni rad u Prijedoru kažu da su bombe u učeničkim rukama ipak rijetka pojava. Povremeno se barata oružjem i to uglavnom u grupama, a u Centru bilježe tri takva slučaja i u toku ove godine 19 novih maloljetnika koji su se u krivičnom i parničnom postupku ogriješili o zakon.

Provjere još traju
Draško Papak, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, kaže za naš list da su dječakove izjave o kupovini bombe shvatili vrlo izbiljno.
– Sve ćemo, naravno, to provjeriti. Više detalja o cijelom slučaju bit će poznato nakon završetka istrage i kompletiranja izvještaja koji protiv ovog starijeg maloljetnika ide prema tužilaštvu. Koliko znam, on će se teretiti za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet eksplozivnih materija – kazao je Papak, koji nije želio precizirati detalje istrage u vezi s kupovinom bombe.
Dnevni avaz

Comments are closed.