Prva presuda u BiH za mobing protiv Mileta Međeda

Bivši komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru Mile Međed prvi je u BiH osuđen za mobing i viktimizaciju, prenose agencije. On je prvostepenim rješenjem Osnovnog suda u Prijedoru proglašen odgovornim, te je novčano kažnjen zbog, kako se navodi u presudi, „uznemiravanja Maria Radinovića, vatrogasca – vozača na radnom mjestu i to ponavljanjem radnji koje imaju ponižavajući efekat za žrtvu, a čija je svrha ili posljedica degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa zaposlenog”.
Radinović se instituciji Ombudsmana BiH još u decembru požalio da je nezakonito dobio otkaz u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u Prijedoru, u kojoj je bio nezakonito izložen pritisku, šikaniranju i ucjenama svog pretpostavljenog, a tadašnjeg vršioca dužnosti komandira TVJ Mileta Međeda, nakon čega je pokrenut zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.
Slučaj je predao i Osnovnom sudu u Prijedoru, gdje se pojavio u svojstvu svjedoka, a žalbu je uputio i inspekciji rada Republike Srpske, gdje je naveo niz nepravilnosti koje su se dogodile u radu TVJ Prijedor.
– Poslije 16 godina predanog rada u vatrogasnoj službi dobio sam nezakoniti otkaz. Nisam htio da se predam i nastavio sam dalje da dokazujem istinu o cijelom slučaju. Na kraju je presuda suda bila u moju korist, pa sam vraćen na posao – rekao je Radinović.
On je dodao da se zbog uvreda i ucjena, te očitog mobinga na poslu iza kojih je, kako tvrdi, stajao njegov bivši šef Mile Međed, odlučio da pravdu dokaže i uz posredovanje institucije Ombudsmana BiH.
– Ova odluka je za mene satisfakcija, ali sa ukusom gorčine, jer sam prošao pravu golgotu – rekao je Radinović.
On je dodao da nije očekivao da će nakon angažmana Ombudsmana BiH biti pokrenut prekršajni postupak protiv njegovog bivšeg šefa.
Mile Međed, koji nije više vršilac dužnosti komandira TVJ Prijedor i koji je, prema nezvaničnim informacijama, kažnjen sa novčanom kaznom od 1.800 KM, najavio je da će se žaliti na presudu Osnovnog suda u Prijedoru, a prvostepeno rješenje prijedorskog suda danas nije želio da komentariše.
– Neću odustati od dokazivanja pravde i, ako treba, žaliću se sudu u Strazburu. Tvrdim da je sva ova hajka kroz koju sam prošao namještena – rekao je Međed.
Budući da je ovo prva sudska odluka u BiH za mobing koja je uslijedila po prijavi institucije ombudsmana BiH, iz ove institucije je kratko danas saopšteno da „ombudsmani BiH izražavaju čvrsto uvjerenje da će biti nastavljena praksa sankcionisanja mobinga kao oblika nefizičkog zlostavljanja na radnom mjestu, kao i da će ona uticati na odgovorno ponašanje poslodavaca prema zaposlenim u privatnom i javnom sektoru”.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.