Radnici u bunaru pronašli bombu

Crna ručna bomba M-54 pronađena je u bunaru koji se nalazi u rasadniku u neselju Gornja Puharska kod Prijedora.

Prema riječima Branislava Vulina, poslovođe u rasadniku, kojim gazduje Javno preduzeće „Šume Srpske“, bombu su otkrili prekjuče u popodnevnim časovima radnici dok su čistili zapušteni bunar. Oni su iz bunara, koji je dubok 22 metra, izvadili bombu i, na sreću, ostali nepovrijeđeni.

„Trojica momaka koji su čistili bunar imaju iskustva u ovom poslu. Oni su poslije pronalaska eksplozivne naprave u bunaru pojasnili da to nije prvi slučaj. Rekli su da su u bunarima koje su dosad čistili uglavnom pronalazili ručne bombe i ostali eksploziv koji su tu odbacivali oni koji su se željeli riješiti opasnog oružja“, kazao je Vulin.

O ovom slučaju je odmah obaviještena policija i prijedorska Civilna zaštita, čiji su predstavnici izašli na lice mjesta.

Vulin je kazao da su stručnjaci iz policije bombu smjestili na sigurnu lokaciju pored bunara i mjesto propisno obilježili žutom trakom.

„S te lokacije sutra će najvjerovatnije bomba, nakon što bude neutralisana, biti izmještena, a taj posao će odraditi demineri iz banjalučke Republičke uprave Civilne zaštite“, kazao je juče Draško Ðenadija, stručni saradnik u prijedorskom Odsjeku civilne zaštite.

On je naveo da je od početka ove godine do danas Civilnoj zaštiti u Prijedoru prijavljeno 45 opasnih lokacija na kojima su pronađena, a potom i neutralisana, minsko-eksplozivna sredstva.

„Riječ je uglavnom o ručnim bombama i tromblonima, koje su u prirodu odbacivali nesavjesni građani koji su se na ovaj način rješavali svog nelegalnog naoružanja zaostalog iz proteklog rata. Na sve načine pokušavamo upozoriti one koji posjeduju nelegalno oružje da to prijave nadležnim službama“, rekao je Ðenadija.

On je ponovo apelovao na građane da u slučaju da primijete opasno oružje koje se odbacuje u prirodu odmah to prijave službenicima Civilne zaštite ili policiji.

Tokom prošle godine demineri su sa čak 117 lokacija u Prijedoru uklanjali neeksplodirana ubojita sredstva.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.