Raspisana međunarodna potjernica za Brankom Balaban

Policija je na osnovu naredbe banjalučkog Osnovnog suda raspisala međunarodnu potjernicu za Brankom Balaban (54) iz Prijedora, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su u martu 2009. godine poginuli petogodišnja Anja G. i njen djed Momčilo Kuridža (63) na pješačkom prelazu u banjalučkom naselju Borik, potvrđeno je „Glasu Srpske“ u Sudu.
Za Balabanovom je krajem prošle godine raspisana centralna potjernica zbog nedolaska na suđenje, a određen joj je jednomjesečni pritvor koji će se početi računati od onog trenutka kada Balabanova bude uhapšena, objasnili su u Osnovnom sudu.
Advokat Simo Tošić je na ročištu 3. septembra ove godine u banjalučkom Osnovnom sudu, kada je trebalo da počne suđenje optuženoj, dostavio medicinsku dokumentaciju, ali sa Psihijatrijske klinike u Sokocu, pa je sud odgodio početak suđenja za 29. septembar prošle godine, a kako se Balabanova nije pojavila ni tada, suđenje je odgođeno ponovo za oktobar. Balabanova se nije pojavila ni poslije toga, pa je Osnovni sud u novembru prošle godine odredio pritvor i raspisao potjernicu za njom.
Banjalučko Okružno tužilaštvo tereti Branku Balaban da je 19. marta prošle godine iz nehata skrivila saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Momčilo Kuridža i njegova petogodišnja unuka Anja. Prema navodima optužnice, Balabanova se nije pridržavala saobraćajnih propisa, čime je počinila krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja.
Navodi se da je ona automobilom „polo“ kretala iz pravca banjalučkog naselja Česma prema centru grada brzinom većom od dozvoljene, odnosno 67 kilometara na čas.
Kuridžu i njegovu unuku Anju vozilom je Balabanova udarila na vidno obilježenom pješačkom prelazu.
Unuka i djed poginuli su na mjestu nesreće, a ona nije ni zakočila već su auto zaustavili stubovi pored puta nekoliko metara dalje.
Najavila priznanje
Advokat Simo Tošić ranije je izjavio da Branka Balaban ne izbjegava suđenje već da se nalazi na liječenju u Subotici.
– Kada ozdravi, doći ćemo u sud i moja branjenica ima namjeru da prizna krivicu – kazao je Tošić.
Glas Srpske

Comments are closed.