Raspisana potjernica za Brankom Balaban

Protiv Branke Balaban (54), optužene da je u Banjaluci izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli četvorogodišnja Anja Gazibarić i njen djed Momčilo Kuridža (63), banjalučki Osnovni sud odredio je jednomjesečni pritvor i izdao naredbu za raspisivanje potjernice, potvrđeno je „Glasu Srpske“ u sudu.
Povod za takvu odluku je što se Balabanova nije odazivala pozivu suda. Izvor blizak ovom slučaju ispričao je da se pretpostavlja da se Balabanova krije u Srbiji, zbog čega je i raspisana potjernica.
Njen advokat Simo Tošić u petak je rekao da je poslije raspisivanja potjernice sudu dostavio dokumentaciju da se ona liječi u Subotici.
On je dodao da je odbrana željela da sklopi sporazum o priznanju krivice, ali na to nije pristalo tužilaštvo.
Balabanova se nije pojavila ni na prvom ročištu o izjašnjavanju o krivici u novembru prošle godine zbog bolesti. Nije se pojavila ni početkom septembra ove godine kada je trebalo da počne suđenje, a njen advokat Simo Tošić tada je dostavio dokumentaciju da se liječi na Sokocu u Klinici za psihijatriju. Ponovo je zbog bolesti izostala na novom zakazanom suđenju, zbog čega u sudu smatraju da pokušava da izbjegne suđenje.
Prema optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva, teška saobraćajna nesreća koja je Balabanovoj stavljena na teret dogodila se 19. marta prošle godine na pješačkom prelazu na raskrsnici ulica Relje Krilatice i Bulevar Živojina Mišića u naselju Borik. Navodi se da je Balabanova, vozeći „folksvagenom polo“ iz pravca banjalučkog naselja Česma prema centru grada, udarila djevojčicu Anju Gazibarić i njenog djeda Momčila Kuridžu i na mjestu ih usmrtila.
Optužena je vozila nedozvoljenom brzinom od 67 kilometara na čas iako je ograničenje 50 kilometara na čas. Od siline udara djevojčica je odletjela na vozilo i udarila glavom od vjetrobransko staklo, a njen djed je udaren u bočnu stranu tijela. Na mjestu nesreće nisu uočeni tragovi kočenja, a Balabanovu tužilaštvo tereti da je izazvala saobraćajnu nesreću iz nehata, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa.
Najavila priznanje
Advokat Simo Tošić tvrdi da Branka Balaban ne izbjegava suđenje, već da se nalazi na liječenju u Subotici.
– Dokumentaciju da se liječi poslala je autobusom, međutim, papiri nisu stigli u sud na vrijeme. Čim ozdravi, doći ćemo u sud i moja branjenica ima namjeru da prizna krivicu – kazao je Tošić.
Glas Srpske