Razbijen prozor na džamiji

Zasad nepoznati vandali preksinoć oko 20 sati razbili su prozorsko staklo na stražnjem dijelu džamije u izgradnji u prijedorskom povratničkom naselju Donja Puharska. Mještani i vjerski službenici tvrde da su slični incidenti postali uobičajeni, te da je džamija u Donjoj Puharskoj na meti vanadal bila mnogo puta.

„Ovaj posljednji vandalizam je prevršio svaku mjeru i uznemirio je vjernike, koji se u vrijeme mjeseca ramazana okupljaju u džamiji u kojoj klanjaju. Tako je bilo i sinoć, kada su vjernici u vrijeme klanjanja teravih-namaza primijetili razbijen prozor“, kazao je juče Merzuk efendija Hadžirušidović, glavni prijedorski imam.

Podsjetio je da se na džamiji, kao i na imamovoj kući nalazi vidio-nadzor, koji ipak nije snimio vandale jer je prozor kamenovan sa stražnje strane.

„Incidente ove vrste smo prestali da brojimo, baš kao i psovke onih koji pod okriljem noći, vozeći se kolima, psuju i vrijeđaju povratnike u ovaj kraj“, rekao je efendija Hadžirušidović.

On je novi incident prijavio prijedorskoj policiji, ali i lokalnoj zajednici.

„Ne znam kuda sve vodi, jer smo mi još 2002. godine imali dva bombaška napada u Donjoj Puharskoj. U prvom je bomba bačena u dvorište imamove kuće i u njemu je oštećen automobil tadašnjeg efendije Sejfe Hodžića. U drugom je eksplozivna naprava bačena na terasu stana u kojem je efendija živio sa suprugom. Nakon tih napada on se odselio iz Prijedora strahujući za svoj i život svoje porodice. Počinioci tog zlodjela ni do danas nisu pronađeni ni kažnjeni“, rekao je efendija Hadžirušidović.

Policija je pokrenula opsežnu istragu u slučaju posljednjeg kamenovanja džamije u Donjoj Puharskoj i u potrazi su za počiniocem ili počiniocima ovog incidenta. Ukoliko budu pronađeni, odgovaraće za oštećenje tuđe stvari.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.