Preko ribnjaka „napecali“ više od 750 000 KM?!

R.R. (58) iz Prnjavora i P.V. (46) iz Gradiške, osumnjičeni su da su nezakonitim poslovanjem u ribnjaku “Saničani” kod Prijedora ostvarili imovinsku korist od preko 762 000 KM.

– Osumnjičeni se terete da, kao direktori i odgovorna lica preduzeća za ribarstvo u Prijedoru ne pridržavajući se zakona i drugih propisa o plati i njenim naknadama, radnicima preduzeća nisu isplaćivali obračunate zarade, niti su uplaćivali obračunate poreze i doprinose, čime su počinili krivično djelo povreda osnovnih prava radnika na štetu radnika preduzeća, u ukupnom iznosu od 444 282 KM i krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava pravnih licu na štetu budžeta RS, u ukupnom iznosu od 249 701 maraka – navedeno je iz PU Prijedor.

Utaju poreza i doprinosa osumnjičeni su počinili tako što kroz poslovne knjige preduzeća nisu evidentirali diskontnu prodaju 15 802 kilograma ribe sa ostvarenim prihodom od 71 047 KM.

Novac nisu uplatili na žiro račun preduzeća, već su dio sredstava iskoristili za kupovinu repromaterijala, a dio predali većinskom vlasniku preduzeća, što je s obzirom na raspolaganje okarakterisano kao lični dohodak, na koji nisu obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi, čime su oštetili budžet RS za iznos od 46 643 KM.

Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem navedenih krivičnih djela iznosi 762 478 KM za koji iznos su ostvarili protivpravnu imovinsku korist.

Izvor: SrpskaCafe.com

Comments are closed.