Roditelji strahuju da će se škola srušiti

SkolaRoditelji sedamdesetak osnovaca, koji znanje stiču u potpuno oronuloj i ruševnoj zgradi u selu Gornji Orlovci, juče su protestovali pred tim objektom koji je izgrađen prije 70 godina i u koji se do danas malo ulagalo. Kažu da svakodnevno strahuju za bezbjednost svoje djece u oronuloj školskoj zgradi koja je bez školskog WC-a, bez vode, te imalo pristojnih uslova za odvijanje nastave. „Svi su nam obećavali da će konačno na mjestu stare školske zgrade izgraditi novu školu. Međutim, ta obećanja bila su samo mrtvo slovo na papiru i pored naših bezbrojnih peticija koje smo potpisivali i slali u matičnu školu ‘Petar Kočić’ u Prijedoru, ali i pisali lično ministru Antonu Kasipoviću“, govori Sanja Banjac, majka sedmogodišnje djevojčice koja je završila prvi razred u područnoj školi u Gornjim Orlovcima.

Ona tvrdi da će svoju kćerku ispisati ako do početka nove školske godine u selu ne bude izgrađena nova škola.

„Djecu svakodnevno dovodimo u školu koja nema ni minimum uslova za normalno odvijanje nastave. Zbog straha da će im se nešto dogoditi našu djecu obilazimo i za vrijeme školskih odmora. I učiteljice su prestrašene, a đaci uznemireni. Umjesto bezbjednog objekta u kojem će naša djeca konačno pohađati nastavu, problemi se samo usložnjavaju“, kaže Sanja Banjac.

Učiteljica Mira Erceg, koja je juče sa đacima organizovala priredbu za kraj školske godine, kaže da više ne može lagati roditeljima kako će njihova djeca napokon imati novu školsku zgradu.

„Pitam se da li bi gospoda iz resornog ministarstva prihvatila da njihova djeca pohađaju nastavu u ovakvoj školi“, govori učiteljica Mira Erceg, koja je prije dvije godine spasila život svom učeniku koji se zaglavio u poljskom WC-u.

Slobodan Rokvić, direktor matične OŠ „Petar Kočić“ kojoj pripada područna škola u Gornjim Orlovcima, pozvao je roditelje na još malo strpljenja.

„Projekat za izgradnju nove škole u Gornjim Orlovcima sam lično predao ministru Antonu Kasipoviću i on je obećao svoj angažman kako bi se ovaj problem riješio. Izgradnja novog školskog objekta, prema našim procjenama, trebalo bi da košta oko 400.000 KM. Uvjeren sam da će naši učenici od septembra nastavu pohađati u novom školskom objektu“, rekao je Slobodan Rokvić.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.