SIPA uhapsila 4 lica na području Brčkog, Banjaluke i Prijedora

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, uhapsili su juče četiri osobe osumnjičene za ratni zločin na području Brčkog, Banje Luke i Prijedora.
Uhapšeni Jovica Tadić, Zoran Tadić, Milorad Berga i Zoran Berga predati su Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću, gdje će ih ispitati tužilac Jasmin Mesić i nakon toga uputiti prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Kantonalnom sudu u Bihaću.
Osumnjičenima se stavlja na teret da su za vrijeme rata u BiH kao pripadnici Vojske i Policije RS-a počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva, kazao je novinarima tužilac Mesić.
Po njegovim riječima, uhapšeni se sumnjiče da su 23. septembra 1992. u mjestu Duljci na području općine Bihać, zajedno s drugim pripadnicima Vojske i Policije RS-a, automobilima došli do mjesta gdje su civili Bošnjaci iz naselja Ripač i Orašac bili na radnoj obavezi. Oni su brali šljive, jer im je tako bilo određeno od Ratnog predsjedništva „Srpske općine Bihać“.
Osumnjičeni su maskirani i naoružani automatskim oružjem prišli civilima i na njih ispucali više rafala, kojom prilikom su na licu mjesta ubili 17 osoba.
Dnevni avaz

Comments are closed.