Sporne naljepnice muškarca s puškom

Mještani najvećeg prijedorskog povratničkog naselja Kozarac juče su policiji u tom mjestu prijavili slučaj postavljanja naljepnica nacionalsocijalističkog udruženja „Nova zora“, koje su osvanule na putokazu Nacionalnog parka „Kozara“ na putu prema vili „Mrakovica“.

„Nova zora“ je udruženje koje je, navodno, osnovano u Prijedoru i koje svoje podružnice ima u Banjaluci i Tesliću, a na naljepnicama kojima je oblijepljena tabla pomenutog nacionalnog parka prikazan je lik maskiranog muškarca u crnom s puškom u rukama, te porukom „Naša čast je vjernost“. Kako se saznaje na internet forumu na kojem je „Nova zora“ predstavila svoj rad, to nacionalsocijalističko udruženje zalaže se, između ostalog, za „slobodnu srpsku zemlju u kojoj će Srbin biti prvi“.

Prijedorska organizacija „Nove zore“ se dalje predstavila kao nacističko udruženje koje okuplja prvenstveno mlade ljude s ciljem borbe za njihovu ideju.

„Ovakve naljepnice u srcu Kozare su nas uznemirile i njima nije mjesto na ovoj planini, čiji je narod vijekovima patio. Povratnici u Prijedor i Kozarac su uznemireni činjenicom da je u našoj sredini uopšte osnovana jedna nacionalsocijalistička organizacija, koja ima retrogradne ideje i poziva mlade ljude u akciju. Pitamo se protiv koga i zato smo slučaj prijavili policiji u želji da sporne naljepnice budu uklonjene s Kozare i područja Nacionalnog parka „Kozara“, ali i da cijeli slučaj o postajanju ‘Nove zore’ bude ispitan“, kaže Nedžad Bešić, član Savjeta mjesne zajednice Kozarac.

Dodaje da naljepnice s takvim porukama ne doprinose boljem i mirnijem životu povratnika.

Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka „Kozara“, tvrdi da su sporne naljepnice već uklonjene s table ovog nacionalnog parka na putokazu.

„Na licu mjesta naši radnici danas su zatekli samo jednu takvu naljepnicu, koja je inače teško uočljiva i dimenzija pet puta 10 centimetara. Odmah smo je uklonili zbog činjenice da nikakvi nacionalsocijalisti sa svojom propagandom nisu poželjni na slobodarskoj Kozari, čiji su narodi prolili mnogo krvi u pravednoj borbi protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu“, objašnjava Romčević.

Gospa Arsenović, potparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka, kaže da je slučaj pojavljivanja naljepnice udruženja „Nova zora“ na Kozari, kod Prijedora, prijavljen policiji i Komunalnoj policiji rekavši da je istraga o tome u toku.

Nezavisne novine

Comments are closed.