Starica izgorjela u baraci

Stana Stupar (89) iz mjesta Gornji Orlovci kod Prijedora izgorjela je u požaru koji je izbio u srijedu u baraci u kojoj je živjela sa sinom Milovanom, koji je bio odsutan.

Njen sin Milovan Stupar kazao je da je vatra buknula u srijedu oko 18.10 časova u trenutku kada je on bio kod sestre Đuje, koja živi samo stotinjak metara dalje od barake. Rekao je da je pozvao vatrogasce, koji su brzo stigli, ugasili požar, ali njegovoj majci nije bilo pomoći.

– Vatru je prvi uočio moj zet, koji me odmah pozvao. Dotrčao sam do barake i vidio da gori. Čuo sam zapomaganje majke, koja me je dozivala u pomoć. Otvorio sam vrata da bih je spasao, ali u tom trenutku iz barake je suknuo prvo dim, a potom veliki plamen, koji me je odbacio nekoliko metara dalje. Nije bio nikakve mogućnosti da uđem u baraku i spasim majku – rekao je Milovan.

Prijedorskoj policiji ovaj slučaj prijavljen je u 18.25 časova i ona je odmah izašla na lice mjesta i obavila uviđaj. Mrtvozornik Doma zdravlja u Prijedoru Nikolina Balaban konstatovala je smrt, koja je nastupila kao posljedica udisanja dima i gušenja.

Među prvima Milovanu Stuparu u pomoć je pritekao sestrić Zoran Zec.

– Kada sam vidio da gori baraka u kojoj je moja baka, pokušavao sam na sve načine da je spasim. Ali, nažalost, nije bilo moguće ući u baraku, plamen je bio ogroman. Plakao sam i gledao kako mi baka gori – ispričao je Zoran Zec.

Milovan Stupar je istakao da je mnogo toga u životu prebrodio zajedno sa majkom.

– Živjeli smo po tuđim kućama godinama otkako smo izbjegli iz rodne Bosanske Krupe. Posljednje tri godine smjestili smo se u ovu baraku na placu koji nam je dala opština. Živjelo se teško, ali, eto, i pored toga moja majka je imala dug vijek. Uskoro je trebalo da napuni 90 godina. Nisam mogao ni da pomislim da će baš ovako da okonča život – ispričao je sa suzama u očima Milovan.

Odmah poslije izbijanja požara Milovan je pozvao prijedorske vatrogasce, koji su za kratko vrijeme stigli na lice mjesta.

– Kada sam vidio da je vatra zahvatila baraku, počeo sam da je gasim. Pomagale su mi i sve komšije, ali bilo je uzalud, sve dok nisu došli vatrogasci. Ugasili su vatru i u baraci pronašli izgorjelo tijelo moje majke – ispričao je Milovan.

Bila nepokretna
Milovan Stupar je rekao da je u trenutku izbijanja požara njegova majka ležala na krevetu.

– Majka je najvjerovatnije primijetila vatru koja je izbila od varnice ili žara koji je ispao iz šporeta prilikom loženja. Ali bila je nepokretna i nije mogla da izađe iz barake – ispričao je Stupar.
Istakao je da ne može da prežali što mu je majka stradala na takav način.
Glas Srpske

Comments are closed.