Starica se ugušila u dimu

Veselka Tizić (84) iz Donje Dragotinje kod Prijedora ugušila se od dima u požaru koji je buknuo juče oko dva časa poslije ponoći u njenoj porodičnoj kući.
Uviđaj su juče obavili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor, kao i ljekar mrtvozornik, koji su ustanovili da je riječ o zadesnoj smrti gušenjem u dimu.
Iako su prijedorski vatrogasci veoma brzo stigli na mjesto požara nisu uspjeli da spase staricu koja se, prema njihovim riječima, najvjerovatnije ugušila u dimu, a potom je zahvatila vatra.
– Po dolasku tima Teritorijalne vatrogasne jedinice na lice mjesta vatra je bila zahvatila gotov cijelu kuću. Požar se veoma brzo širio jer je riječ o staroj kući. Nastojali smo što prije da lokalizujemo požar. Međutim, bilo je prekasno za nesrećnu staricu koja se najvjerovatnije ugušila od dima. U jednom dijelu kuće pronašli smo njeno beživotno tijelo koje je dijelom zahvatila i vatra – rekao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Mile Međed.
On je dodao da je dio kuće spasen. Pretpostavlja se da je uzrok požara najvjerovatnije šporet u kojem je preko noći ostala da gori vatra. Šporet je, kako kažu, bio u drvenoj verandi koja se prva zapalila.
– Kuća je veoma stara, više od osamdeset godina. Da je bilo moguće da neko interveniše neposredno poslije izbijanja požara možda bi baku Veselku i spasili. Ovako, požar je izbio kasno noću kada su svi spavali tako da niko nije ništa primijetio dok se vatra nije rasplamsala – ispričala nam je komšinica Mileva Drča.
Ubrzo polije obavještenja o požaru stigao je i Veselkin sin Drago Kos, koji je rekao da je dan ranije bio kod majke i sa bratom obavljao neke poslove na njivi.
– Majka je bila pokretna i relativno zdrava za svoje godine. Ne znam kako je moguće da joj se tako nešto dogodilo – istakao je Kos.
Veselka je živjela sama, a prije nekoliko godina preminuo je njen suprug Gojko.
Komšije
Vatrogasce su pozvali rođaci i komšije Veselke Tizić, Rade i Gordana Tizić koji su rekli da su požar primijetili kada je sva kuća već bila u plamenu.
– Probudio nas je odsjaj plamena. Skočili smo iz kreveta i vidjeli da gori kuća bake Veselke. Brzo smo istrčali napolje i pokušali da gasimo požar, ali nismo mogli ništa da učinimo jer je bila velika vatra – kazala je Gordana.
Glas Srpske

Comments are closed.