Strah od meteora

MeteorPedesetogodišnji Radivoje Lajić, mještanin sela Gornja Lamovita kod Prijedora, vjeruje da je postao metom „svemirskog kamenja“, jer u njegovo dvorište, kako tvrdi, u vrijeme kiša i oluja padne po koji komad meteorita. Ovaj domaćin koji se, osim posla u preduzeću za preradu drveta „Lipadrvo“ u Omarskoj, bavi i poljoprivredom, tvrdi da ga je kamenje iz vasione „počelo opsjedati prvi put u novembru prošle godine“. „Taman sam se vratio kući s posla, kada se već počela spremati prava oluja i nevrijeme. Zatvorio sam ovce u štalu i živinu smirio kada se sve oko mene potpuno zamračilo. Sijevalo je i grmilo sa svih strana, ali jedan bljesak s neba bio je posebno intenzivan. Taj bljesak mi je osvijetlio cijelu kuću i dvorište i tada sam začuo strahovit udar o zemlju. Kada se nevrijeme smirilo, u strahu sam izišao iz kuće i imao šta da vidim. Veći žuti kristalni kamen bio je u mom dvorištu. Bio je težak oko 300 grama i znao sam da tako nešto ne može biti ovozemaljsko“, priča Lajić i kaže da je cijeli slučaj prijavio policiji.

Nedavno, kaže, desio se isti scenario. Kiša i nevrijeme, zatim snažan udarac u zemlju i ponovo meteorit u njegovom dvorištu.

„Kada je prvi put meteorit pao u moje dvorište, mislio sam da sam svojom rukom dodirnuo svemir. Sad strahujem da se sam Bog urotio protiv mene i da baca vasionsko kamenje na moju kuću. Misterija je to velika i prosto ne znam kako će se sve to okončati“, priča Radivoje Lajić.

O neobičnoj pojavi, dodaje, zatražio je i mišljenje stručnjaka.

„Dolazili su mi profesori sa Beogradskog univerziteta, profesori Jovanović i Utješanović, koji su pravili analize. Rekli su mi da tako nešto još nisu vidjeli na prostoru bivše Jugoslavije, ali da je sličan takav svemirski kristal, odnosno kamen, pao na Zemunsko polje 1947. godine“, kazao je Lajić.

Cijeli slučaj, ipak, uliva mu strah. Zabrinut je, kaže, za svoju šestočlanu porodicu.

„Imam petoro djece i svi ih u školi pitaju za čudno kamenje iz svemira. Ne želim da se iselim, bez obzira šta to kamenje značilo, jer sam ovdje izgrdio lijepu kuću i obrađujem plodnu zemlju“, kazao je Lajić.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.