Sud BiH: Bit će saslušano više od 50 svjedoka u slučaju Korićanske stijene

Na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH odbrane šestorice optuženih za zločin počinjen u augustu 1992. na Korićanskim stijenama iznijele su danas prijedloge za izvođenje dokaza i istaknule da će saslušati više od  50 svjedoka i dva vještaka, prenosi BIRN-Justice report.
Najavljeno je da će svjedoci uglavnom biti vozači koji će govoriti o okolnostima formiranja i polaska konvoja iz Prijedora do Korićanskih stijena na planini Vlašić.
Tužilaštvo BiH tereti Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da su učestvovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila koji su vođeni na razmjenu u Travnik.
Sva šestorica se terete da su na Korićanskim stijenama učestvovali u strijeljanju oko 200 muškaraca.
Ranko Dakić, branilac Dušana Jankovića, sâm je najavio saslušanje 50 svjedoka. To je predsjedavajuća sudskog vijeća, Minka Kreho, odbila, objašnjavajući da nema potrebe za tolikim brojem svjedoka i zatražila od branioca da spisak svjedoka “skrati na razumnu mjeru od 27”.
Kako se navodi u optužnici, Dušan Janković je naredio i, zajedno s ostalim optuženima, “počinio, učestvovao i pomagao u pripremanju i učinjenju progona nesrpskog stanovništva“.
Odbrana Milorada Radakovića je predložila saslušanje Gordana Ðurića, čemu se usprotivila tužiteljica Vesna Terzić.
“Gordan Ðurić je u ovom predmetu bio svjedok tužilaštva i svaki branitelj je imao mogućnost da ga direktno ispita. Tada odbrana Milorada Radakovića to nije učinila i smatram da sud ne treba da pruži sada tu mogućnost”, navela je Terzić.
Gordan Ðurić je, nakon priznanja krivice i prihvatanja sporazuma s Tužilaštvom BiH, proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.
Sud BiH ga je osudio na kaznu zatvora od osam godina.
Odlučeno je da će prva dva svjedoka odbrane iskaz dati 8. decembra.

BIRN

Comments are closed.