Suđenje za zločin na Korićanskim stijenama: Bjegunac ušetao u sudnicu

Dušan Janković, koji je prvostepeno zbog zločina na Korićanskim stijenama osuđen na 27 godina zatvora, u petak se, nakon 14 mjeseci bjekstva, pojavio u Sudu BiH.
Janković je došao u Sud BiH na početak drugostepenog suđenja pred Apelacionim vijećem BiH, a nakon završetka ročišta je po naredbi Suda uhapšen i smješten u pritvor zatvora „Kula“ u Istočnom Sarajevu.
Sud BiH je krajem 2010. godine izrekao prvostepenu presudu kojom je Zorana Babića i Milorada Škrbića, nekadašnje pripadnike Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osudio na po 22 godine zatvora, a Željka Stojnića, bivšeg pripadnika iste jedinice, osudio je na 15 godina zatvora. Oni su osuđeni zbog ubistava više od 150 civila muškaraca na Korićanskim stijenama u avgustu 1992. godine.
Istom presudom je Janković, bivši komandir SJB Prijedor, proglašen krivim za naređivanje ubistava, dok je izrečena oslobađajuća presuda Miloradu Radakoviću. Janković se nije pojavio na izricanju ove presude i od tada se nalazi u bjekstvu. Nakon žalbe advokata odbrane, prvostepena presuda je poništena, te je naređeno novo suđenje.
Dolazak Jankovića jučer je iznenadio sve u sudnici. Slavica Terzić, tužiteljica BiH, čudila se kako je Janković, iako je za njim raspisana međunarodna potjernica, mogao normalno doći u Sarajevo i u zgradu Suda, gdje je prošao kontrole Sudske policije, a da ga niko ne uhapsi.
„Jankoviću je određen pritvor i za njim je raspisana potjernica. On je sada ovdje. Nije uhapšen, a vidim da nema ni sudskih policajaca. Da li je možda u međuvremenu njemu ukinut pritvor“, pitala je Terzićeva.
Sam Janković jučer je kazao da je došao da pomogne da se utvrdi istina.
„Uhapšen sam na osnovu dvije iznuđene izjave. Luka Gnjatović i Vitomir Lakić su izjave davali pod uticajem tužiteljice. Sutkinja Minka Kreho više nego očito je naginjala Tužilaštvu. Zamolio bih Sud da mi omogući da se branim sa slobode. Ovdje sam došao jer želim da utvrdim pravu istinu o tome šta se dešavalo na Korićanskim stijenama“, kazao je Janković.
Nakon pitanja o Jankoviću, tužiteljica Terzić je iznijela uvodnu riječ istakavši da će svjedoci i dokazi dokazati da su optuženi krivi za zločine koji su im stavljeni na teret.
Advokati optuženih u svojim uvodnim riječima su istakli da ne spore da se zločin na Korićanskim stijenama desio, ali su istakli da će dokazati da njihovi branjenici nisu učestvovali u zločinu.
Sudija Mirko Božović kazao je da će na suđenju biti uglavnom preslušavana svjedočenja sa prvostepenog postupka, te da će svjedoci biti ponovo pozivani samo u izuzetnim okolnostima.
Jučer je saslušavan video-snimak iskaza Milana Komljenovića, ratnog predsjednika Skupštine opštine Kneževo, na čijoj se teritoriji nalazi i lokacija Korićanskih stijena. Komljenović je kazao da je dan nakon zločina bio na mjestu događaja.
„Nageo sam se nad stijenu i tu su bile hrpe ljudi. Neki su ležali jedni preko drugih, neki su bili na stijenama, neki na granama. Strašni sud. Ja tada nisam brojao žrtve, ali to je bila velika grupa ljudi. Mislim da neću pogriješiti ako kažem da ih je bilo oko 200“, kazao je Komljenović, koji je govorio i o kasnijim sastancima na kojima se dogovaralo kako da uklone tijela i izvrše asanaciju terena.
Suđenje će preslušavanjem snimaka drugih svjedoka biti nastavljeno 5. marta.
Presude
Za zločin na Korićanskim stijenama do sada su pravosnažno osuđene četiri osobe. Darko Mrđa je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora zbog učešća u ovom zločinu.
Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić, bivši pripadnici Interventnog voda SJB, priznali su krivicu pred Sudom BiH te su osuđeni na 14, osam i 13 godina zatvora. Za zločin na Korićanskim stijenama u Sudu BiH je u toku postupak protiv Saše Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Marinka Ljepoje i Branka Topole.
Nezavisne novine

Comments are closed.