Svjedok: Ova treća tura, kada je pobijeno… jedino je ta bila sporna

Milovan Ðurđević, svjedok odbrane Zorana Babića i još dvojice optuženih za ratni zločin na Korićanskim stijenama, ispričao je danas pred vijećem Suda BiH da je tri puta tokom rata u sklopu radne obaveze kamionom prevozio “putnike” iz mjesta Tukovi (općina Prijedor) do Turbeta u Travniku, prenosi BIRN – Justice Report.
“Putnici su stizali bezbjedno na mjesto. Ova treća tura, u avgustu 1992. godine, kada je pobijeno… jedino je ta tura bila sporna”, kazao je Ðurđević.
Tužilaštvo BiH tereti Babića te Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike Interventnog voda policije Prijedor, da su 21. avgusta 1992. osiguravali sprovođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima je bilo više od 1.200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.
U optužnici se navodi da je na planini Vlašić konvoj zaustavljen te da su optuženi učestvovali u razdvajanju više od 200 muškaraca, koji su potom odvedeni na Korićanske stijene i strijeljani.
Ðurđević je ispričao da je u Tukovima vidio policiju, putnike, autobuse i kamione, a po polasku prema Travniku s njim u kamionu je bio Dado Mrđa, “policajac-pratilac”.
“Putnici su bili zatvoreni ispod cerade. Stalno je cerada bila spuštena, zatvorena i svezana”, kazao je svjedok.
On je, odgovarajući na unakrsna pitanja tužilaštva, pojasnio da se ispod cerade “moglo disati jer nije blindirana”.
Darka Mrđu, bivšeg pripadnika Interventnog voda specijalne policijske jedinice iz Prijedora, Tribunal u Haagu osudio je na 17 godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama.
Na putu prema Travniku, ispričao je dalje svjedok, konvoj se nekoliko puta zaustavljao, a posljednji put “kod jedne vode” gdje su se zadržali oko pola sata.
“Vidio sam tu miliciju, ali ih nisam poznavao jer je to mlada milicija. Oni su te putnike odvajali u autobuse, a mi smo sutra čuli da su pobijeni. Vidio sam da izvode te ljude, a nama su naredili da krećemo odmah. Mrđa nije krenuo sa mnom. Mi smo stigli tamo na Turbe i istovarili putnike”, kazao je svjedok, dodajući da nije čuo nikakvu pucnjavu niti je išta neobično vidio u povratku.
Svjedok je također rekao da poznaje prvooptuženog Babića, ali ga toga dana “nije vidio nigdje”.
Ovog svjedoka direktno su ispitale i odbrane Milorada Radakovića i Ljubiše Četića.
Odgovarajući na njihova pitanja, Ðurđević je kazao da je u povratku iz Turbeta u mjestu Vitovlje povezao “jednog momka iz Prijedora” koji je bio u policijskoj uniformi i s puškom.
U sudnici je prepoznao optuženog Četića kao tog momka.
Na narednom ročištu, 14. decembra, iskaz će dati dva svjedoka odbrane, među kojima i Marinko Ljepoja, bivši pripadnik Interventnog voda kojem se u Sudu BiH zajedno s još četvoricom optuženih sudi za učešće u zločinu na Korićanskim stijenama.
Na ovom ročištu sudsko vijeće je obavijestilo odbrane da je prihvaćen njihov prijedlog da se kao svjedoci saslušaju Damir Ivanković i Gordan Ðurić, koji su prvobitno bili optuženi, zajedno s ovom šestorkom, ali su nakon priznanja krivice i svjedočenja protiv ostalih optuženih osuđeni na 14, odnosno na osam godina zatvora.

BIRN

Comments are closed.