Svjedok: Vas se, gospodine, jako dobro sjećam

Zaštićeni svjedok K8 potvrdio je pred vijećem Suda BiH u Sarajevu da su optuženi Zoran Babić i Ljubiša Četić “obezbjeđivali” kolonu koja je 21. avgusta 1992. godine vožena do Korićanskih stijena na planini Vlašić, prenosi BIRN-Justice report.
Prema svjedočenju K8, koje je javnost slušala iz druge prostorije, 21. avgusta 1992. prijedorski Bošnjaci i Hrvati okupili su se na stadionu u mjestu Tukovi, odakle je konvojem trebalo da krenu do Travnika. Tada je svjedok ugledao i svoje nekadašnje komšije.
“Na stadionu u Tukovima bilo je na hiljade ljudi, najviše žena i djece. Ja sam sa svojom familijom čekao da dođe prijevoz, kada sam, među ljudima koji su bili u interventnoj jedinici i koji su obezbjeđivali kolonu, vidio i svoje komšije Zorana Babića i Ljubišu Četića, koje poznajem čitav život”, potvrdio je svjedok.
Za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama 21. avgusta 1992. Tužilaštvo BiH tereti Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor.
Šestorica optuženih se terete da su učestvovali u sprovođenju konvoja u kojem je bilo više od 1.200 civila koji su vođeni na razmjenu u Travnik. Nedaleko od mjesta Korićanske stijene na planini Vlašić, konvoj je zaustavljen te su policajci izdvojili oko 200 vojno sposobnih muškaraca, koje su potom strijeljali.
Nakon što su na stadion u Tukovima došli kamioni i autobusi, prema svjedočenju K8, konvoj je krenuo ka odredištu.
“Jednom smo stajali u Kozarcu, gdje je izvršena pljačka putnika. Uzimali su nam novac, satove i sve vrjednije što smo sa sobom imali. I Babić je jednom ušao u naš kamion i rekao da ako ne budemo dali svoje stvari neko će iz kamiona biti ubijen”, ispričao je svjedok.
Na drugom stajalištu K8 je “dobio dopuštenje” da izađe iz kamiona i natoči vode te je tada vidio ljude iz interventne jedinice koji su stajali u grupama, među njima i Ljubišu Četića.
“Ljudi iz konvoja su bili iscrpljeni i dehidrirani. Mnogi su padali u nesvijest, a sjećam se i da se u prikolici ispred našeg kamiona jedna žena u tom trenutku porađala”, prisjetio se svjedok.
Tokom unakrsnog ispitivanja optuženi Zoran Babić je izjavio da svjedok K8 ne govori istinu, jer nije mogao da se sjeti koje je boje bio kamion u kojem se vozio.
“Boje kamiona i broja vozila u koloni se vjerovatno neću sjetiti, ali se vas, gospodine, zato jako dobro sjećam i nikada vas neću zaboraviti”, završio je svoje svjedočenje K8.
Nastavak suđenja je 13. oktobra.
Birn

Comments are closed.