Tokom čišćenja rijeke Sane pronađene četiri bombe

U Prijedoru je pilot akcija „Očistimo Sanu i Gomjenicu za jedan dan“, kojom su bila obuhvaćena tri najpopularnija gradska kupališta i mjesne zajednice Centar, Gomjenica, Tukovi i Čarakovo, a među gomilama smeća i otpada našle su se i četiri bombe, izvađene iz korita Sane.

Koordinator projekta Ina Ritan potvrdila je da je cilj ove akcije koja je završena sinoć, bio da se šira javnost upozna o projektu „Lets du it – Očistimo Prijedor za jedan dan“, kao i da se urede gradska kupališta.

„U akciji je učestvovalo 50 dobrovoljaca, a čišćene su zelene površine, košena trava, uređivana obala Sane, te čišćeno korito Sane uz pomoć ronilaca. Očišćeno je pet divljih deponija i iz Sane, pored dosta opasnog otpada, stakla, željeza i žice, na gradskom kupalištu poznatom kao ‘Kićin’ pronađene su i četiri bombe, koje su uspješno obezbjeđene“, rekla je Ritanova.

Ona je dodala da je akcija provedena u saradnji sa opštinom Prijedor, preduzećem „Komunalne usluge“, Oružanim snagama BiH – kasarna Prijedor, Ronilačkim klubom „Sana“, Crvenim krstom i mještanima ovih mjesnih zajednica.

Ritanova je pozvala sve Prijedorčane i društveno odgovorne građevinske firme koje posjeduju mašine da se uključe u projekat „Očistimo Prijedor za jedan dan“ i pridruže ovoj velikoj akciji 9. septembra, kada je planirano veliko uređenje grada i čišćenje 55 divljih deponija.

Akcija je dio projekta „Očistimo zemlju za jedan dan“, koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“.

Izvor: Press RS

Comments are closed.