Troje novinara iz Slovenije privedeno na informativni razgovor

Goran Mehkek / CROPIX

Troje novinara iz Slovenije danas je privedeno u prijedorsku policiju zbog informacija za kojim su tragali na području ovog grada, javljeno je redakciji Oslobođenja. Kako saznajemo, novinari POP TV-a iz Slovenije došli su u Prijedor kako bi pronašli misterioznu milionerku iz Prijedora koja je Janezu Janši uplatila milion eura.

„Nije tačno da su privedeni. Građani su prijavili da novinari jedne televizijske kuće iz Slovenije prave anketu, te je na teren upućena ekipa kako bi se utvrdilo o čemu je riječ. Policajci su zatekli novinare i pozvali su ih u policijsku stanicu gdje su oni dobrovoljno dali izjavu, nakon čega su pušteni da nastave sa svojim poslom“, potvrđeno je u prijedorskoj policiji.

Mariborski Večer nedavno je objavio priču, koju su potom prenijeli ostali mediji, 32-godišnja D.Đ. iz Prijedora će Slovenačkoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše u tri jednake rate isplatiti ukupno 450.000 eura, po kamatnoj stopi od samo dva odsto, a kamate će naplatiti nakon što stranka koju vodi Janez Janša u celini isplati glavnicu kredita. Prva rata kredita navodno je već uplaćena na račun stranke.

D.Đ. navodno ima firmu u malom slovenačkom mestu Spodnje Hoče, sa oko 2.000 stanovnika. Mediji nagađaju da je poznanica poreskog maga Roka Snežiča, iako ovaj Mariborčanin negira da ju je ikad upoznao. Međutim, „isplivali“ su dokazi da su putovali više puta u BiH, prvi put u aprilu 2017, potom krajem septembra i početkom decembra.

List Večer navodi da je neuobičajeno da se slovenačke političke stranke za kredite kojima će finansirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima. U nekim medijima su se pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o finansiranju političkih stranaka, koji ograničava apsolutne iznose kojima se stranke mogu zadužiti.

Autor: Zinaida Đelilović – Oslobodjenje.ba

Comments are closed.