Trpjela nasilje 15 godina

Centar za socijalni rad PrijedorTridesetčetverogodišnja A.H. iz naselja Hambarine sinoć je sa troje maloljetne djece smještena u Prihvatnu stanicu prijedorskog Centra za socijalni rad, nakon što ju je istukao pijani nevjenčani suprug M.H. (37) i prijetio joj da će je ubiti krampom. Prestrašena žena koja je, kako je ispričala, žrtva nasilja 15 godina, posljednjom je snagom uspjela da odgurne supruga i pobjegne i cijeli slučaj prijavi policiji. Socijalni radnici koji su nesretnoj ženi i njenoj maloljetnoj djeci, petnaestogodišnjem sinu i dvjema kćerkama od devet i 14 godina, pružili privremeno utočište kažu da su oni bili izloženi dugogodišnjim torturama.

Ljubica Miličević, pomoćnik direktora Centra, kaže da A.H. i njena djeca trpe razne vidove zlostavljanja duže od 15 godina.

„Nesretna žena je na razne načine maltretirana od strane svog nevjenčanog supruga. Ona je trpjela i emocionalno i fizičko zlostavljanje i ćutala o tome. Ona čak nema ni prijavu prebivališta u Prijedoru i nije regulisala prava iz oblasti dječje zaštite. Smatrala je sebe nemoćnom da bilo šta učini kako bi se oslobodila nasilnika. Tek kada joj je pijani suprug zaprijetio ubistvom i kada je čula jauk djece koja su je molila da bježi, odlučila se na prijavljivanje“, kazala je Miličevićeva.

Ona je dodala da je jedino sada bitno da se A.H. i njeno troje maloljetne djece smjeste na sigurno mjesto, daleko od očiju nasilnika koji je sinoć zadržan u policiji.

„On je iz policije pušten danas i veoma je važno da ne zna gdje su smješteni supruga i djeca, jer bi se mogla desiti tragedija. Centar je sa svoje strane učinio prve korake. Zlostavljanoj porodici dali smo ono najnužnije: hranu, odjeću i novčanu pomoć, što je dovoljno za početno snalaženje i njihov smještaj na sigurno“, pojašnjava Ljubica Miličević.

Dugogodišnje zlostavljanje supruga A.H. je, kaže, godinama trpjela, jer se bojala najgoreg.

„Tukao je i mene i djecu, posebno sina, a sve sam to tajila godinama i od moje i od njegove porodice, misleći da će se promijeniti. Sve je dobro dok je trijezan, a posljednjih dana stalno je pijan. Sinoć je kramp kojim je lupao keramičke pločice na podu prislonio uz moju glavu i kazao mi da će me kada ga podigne u sekundi ubiti. Uspjela sam da se izvučem i bosa pobjegnem do prve policijske stanice, a onda su ga policajci uhapsili“, kazala je juče A.H.

Ona kaže da ne zna šta će biti s njom i djecom. Dodaje da nije zaposlena. „Imam završenu samo osnovnu školu, bolesna sam i nemoćna“, priča nesretna žena.

U prijedorskom Centru za socijalni rad kažu da se svakodnevno susreću sa žrtvama porodičnog nasilja, koje je potpuno eskaliralo.

U prijedorskoj policiji kažu da će izvještaj protiv nasilnika M.H. biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu za krivično djelo nasilja u porodici i porodičnoj zajednici.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.