Tvrde da su preživjele torturu na radnom mjestu

Četiri otpuštene radnice iz prijedorske sigurne kuće zbog, kako tvrde, torture koje su preživjele na radnom mjestu zatražiće svoja prava putem suda i kod nadležnih institucija.

Dubravka Gligorić, Jasminka Mujagić, Blaženka Sejdel i Milena Marić-Ciganović otkaze su dobile u aprilu, kada je zbog nedostatka novca bila privremeno zatvorena sigurna kuća.

Ciganovićeva kaže da su radnike o isplati dvije od ukupno devet zaostalih plate iz rukovodstva sigurne kuće ovih dana obavijestili SMS porukom.

„Zar je to način da nas putem SMS poruke obavijeste o isplati tek dvije od devet dugovanih plata i pozovu da dođemo po radne knjižice“, navodi Ciganovićeva.

Ona tvrdi da su se zbog pretrpljenih problema u više navrata već žalile Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, generalnom sekretaru Fondacije za obrazovanje, razvoj i socijalnu zaštitu djece, Upravi sigurne kuće i nadležnima u prijedorskoj administraciji, ali da niko nije reagovao.

„Za proteklih devet mjeseci prošla sam zajedno s mojim koleginicama oblike mobinga, uvrede i šikaniranja. Sve smo to tolerisale u nadi da ćemo bar biti plaćene za svoj rad“, kaže Ciganovićeva.

U ranijoj izjavi Bosa Mikan, koordinator u prijedorskom skloništu, kazala je da su radnicama uručeni otkazi jer su one samovoljno napustile posao.

„Shvatamo njihovu tešku situaciju, ali zbog izostanka finansiranja sigurne kuće nismo bili u mogućnosti da im redovno isplaćujemo plate. Čim smo dobile prvu tranšu sredstava, njima smo isplatile dvije od devet dugovanih plata“, navela je Mikanova.

Ljubo Pepir, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je juče da to ministarstvo nije nadležno za rješavanje tog slučaja.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.