U podmetnutom požaru izgorio dio potkrovlja i krova kuće u Prijedoru

U požaru koji je vatrogasna jedinica Prijedor s dva vozila lokalizovala rano jutros oko 2 i 45 sati, izgorio je dio potkrovlja kuće čiji je vlasnik Milovan Munjiza, mještanin naselja Puharska u Prijedoru.
Vatrena stihija zahvatila je i dio krovne konstrukcije trospratnice udaljene samo metar od zidane garaže, otvorenim plamenom od strane nepoznatog izvršioca, potvrđeno nam je iz izvora bliskih istrazi.
-Garaža je bez vrata, otvorena. Unutra su bile gajbe, drvene palete, papir… Sve to se za nekih desetak minuta pretvorilo u veliku plamenu buktinju, koja je zahvatila krov kuće. Vlasnik je imao sreću, jer je požar relativno brzo primijećen i pozvani vatrogasci koji su došli za nekih desetak minuta, kazao nam je naš izvor i dodao da je sada na potezu policija koja traga za počiniocem, koji je namjerno zapalio Munjizinu garažu.
U vatrogasnoj jedinici Prijedor saznajemo da su dojavu o požaru dobili oko 24 sata. Dragan Stanić, vođa vatrogasne ekipe, priznao je da odavno nisu imali težu intervenciju.
– Potkrovlje je bilo prepuno zapaljivog materijala. Okovano lamperijom, stiroporom, potkovano daskama. Na jednom mjestu morali smo motorkom razrezati krov, kako bi ugasili požar u potkrovlju. Bilo je izuzetno teško i prilično opasno za vatrogasce, kazao je jučer Stanić i dodao da je prema njegovim saznanjima vatra progutala i oko 4.000 drvenih gajbi, nekoliko kaca, veću količnu presovanog papira i nešto sitnog alata, koji su bili uskladišteni u garaži.
Tokom vatrogasne intervencije Milovan Munjiza, vlasnik kuće i garaže i štanda za prodaju voća i povrća na gradskoj tržnici u Prijedoru nije bio raspoložen za komentare, osim što je u neformalnom razgovoru stalno ponavljao sumnju da mu je neko namjerno zapalio garažu.
Drugi požar
Sličan događaj Munjizi se desio i 2010. godine kada je u požaru ostao bez garaže, ljetnje kuhinje, mercedesovog kombija, mješalice za beton, dva šporeta, deset kubika drveta, plastične i drvene ambalaže…Štetu nastalu u prvom požaru vlasnik je procijenio na oko 50.000 maraka. I tada je Munjiza, ne precizirajući na koga sumnja, kazao da je uvjeren da je riječ o namjernoj paljevini kojom se bavila i policija iz Prijedora.
Tekst i foto – Dnevni avaz
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.