Ukraden medaljon s grobnice majke heroja

Sa grobnice porodice Stojanović na pravoslavnom groblju u Prijedoru ukraden je bronzani medaljon Jovanke Stojanović, majke narodnog heroja Mladena Stojanovića i vajara Sretena Stojanovića. Potvrdili su to iz prijedorske policije, navodeći da intenzivno tragaju za vandalima koji su oskrnavili grobnicu čuvene prijedorske porodice. Milenko Radivojac, direktor prijedorskog Muzeja „Kozare“, ogorčen je ovim činom.

„Ovaj granitni spomenik s likovima izlivenim u bronzi prote Sime i njegove supruge Jovanke Stojanović postavljen je 1940. godine, tačno godinu nakon smrti pokojne Jovanke. Njega je lično izgradio i vajarskom rukom isklesao postavljajući medaljone izlivene u bronzi s likovima svojih roditelja najčuveniji tadašnji jugoslovenski vajar i skulptor Sreten Stojanović. Na poleđini tog granitnog stuba postavljena je i ikona svetog Ðurđa, koja je i krsna slava porodice Stijanović“, kazao je Radivojac.

Dodao je da je sreća da se otisak u gipsu ukradenog bronzanog medaljona Jovanke Stojanović, koji ima neprocjenjivu kulturnu i istorijsku vrijednost, nalazi pohranjen u spomen-kući porodice Stojanović u Prijedoru.

„Ukoliko policija ne pronađe počinioce ovog vandalizma i ukradeni bronzani medaljon, moći će se u bronzi izliti novi s likom Jovanke Stojanović. Zamolio bih one koji su ukrali ovaj vrijedan medaljon radi lake zarade, koja na crnom tržištu možda iznosi do 20 KM, da ga vrate, odnosno ostave u dvorište Muzeja“, istakao je Radivojac.

On je naveo da ga je o nestanku medaljona sa grobnice Stojanovića obavijestila jedna profesorica u penziji, čije ime nije želio da saopšti u javnosti.

Kako se saznaje, materijalna šteta nastala krađom medaljona s porodične grobnice iznosi oko 20.000 KM.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.